WAT TE DOEN BIJ: AFSTERVEND TANDVLEES

Afstervend tandvlees
Afstervend tandvlees

Bij mondverzorging denken we meestal aan de tanden of de tong. Dat terwijl tandvlees net zo belangrijk is. Maar wat als je merkt dat je tandvlees begint af te sterven? Dit heeft namelijk heel veel invloed op jouw mondgezondheid. Gelukkig vertellen we je met een zelfverzekerde Smyle wat je moet doen bij afstervend tandvlees en waar het vandaan komt.

Wat is afstervend tandvlees?

Afstervend tandvlees is in het kort het geleidelijke verlies van gezond tandvleesweefsel rondom de tanden en kiezen. Het tandvlees bedekt de tandwortels en zorgt voor de bescherming en ondersteuning van de tanden. Bij afstervend tandvlees begint het tandvlees zich terug te trekken, waardoor de tandwortels bloot komen te liggen. Dit is dus mega vervelend voor jou, omdat dit verschillende problemen met zich meebrengt. Koud en warm eten en drinken kunnen dan bijvoorbeeld een gevoelige reactie geven. Je kan last krijgen van bloedingen, losse tanden en zelfs tandverlies. 

Afstervend tandvlees herkennen

Een gezonde mond is roze van kleur, heeft geen gaatjes, bloedt niet tijdens het tanden poetsen of flossen, is niet gezwollen en geeft geen enkele gevoelige of pijnlijke signalen. In dit geval sluit het tandvlees nauw aan rondom de tanden en kiezen. Als dit niet het geval is zou je afstervend tandvlees kunnen hebben. Zo herken je het:

  • Roodheid en zwelling van het tandvlees
  • Bloedingen tijdens het poetsen van de tanden of flossen
  • Gevoeligheid en pijnlijk tandvlees
  • Tanden die los komen te zitten
  • Slechte adem
  • Gele tanden

Als je last hebt van een combinatie van deze symptomen, is het belangrijk om snel actie te ondernemen en een tandarts te raadplegen voor een juiste diagnose en passende behandeling. Maar lees dit blogje gerust even af!

De oorzaken

In de meeste gevallen is de oorzaak vaak te hard poetsen of het knarsen/klemmen van de tanden. Afstervend tandvlees kan verschillende oorzaken hebben:

Slechte mondhygiëne

Onvoldoende, of een onjuiste mondverzorgingsroutine kunnen leiden tot de opbouw van tandplak, een kleverige laag bacteriën op de tanden en langs de tandvleesrand. Deze bacteriën produceren toxines die het tandvlees irriteren en ontstekingen veroorzaken.

Vervelende tandvleesaandoeningen

Naast slechte mondhygiëne kunnen tandvleesaandoeningen zoals gingivitis en parodontitis ook leiden tot afstervend tandvlees. Gingivitis is de ontsteking van het tandvlees, terwijl parodontitis een geavanceerdere vorm van tandvleesontsteking is die het omliggende weefsel en bot aantast. Deze aandoeningen kunnen resulteren in het terugtrekken van het tandvlees en de vorming van openingen tussen de tanden en het tandvlees, waardoor het tandvlees verder kan afsterven. 

Tabaksgebruik

Tabaksgebruik is een andere belangrijke risicofactor voor afstervend tandvlees. De chemische stoffen in tabaksproducten beschadigen het tandvlees en verminderen de bloedtoevoer naar het gebied, wat kan leiden tot verzwakking en afsterven van het tandvleesweefsel.

Traumatische gebeurtenis aan het tandvlees

Beschadiging van het tandvlees kan leiden tot terugtrekking ervan, wat kan optreden na een traumatische gebeurtenis zoals een operatie of ongeluk.

Extreem scheve tanden

Wanneer de tanden scheef staan, is het tandvlees vatbaarder voor ontstekingen en trekt het zich sneller terug. Ook zorgt dit voor lastig schoon te maken plekken, waar de bacteriën ophopen en kunnen zorgen voor problemen.

Te weinig vitamines

Een van de oorzaken van afstervend tandvlees kan ook een tekort aan vitamine C en D zijn, dus eet voldoende groente en fruit. Of gebruik supplementen als dit nodig is.

Hoe voorkom je afstervend tandvlees?

Om afstervend tandvlees te voorkomen, is het allereerst heel erg belangrijk om regelmatige en goede mondhygiëne te handhaven. Dit omvat het zorgvuldig poetsen van de tanden minstens twee keer per dag, bij voorkeur met een zachte tandenborstel en een tandpasta die fluoride bevat. Het is belangrijk om alle tand oppervlakken grondig schoon te maken, inclusief het tandvleesrandgebied en vergeet de achterkant van de tanden natuurlijk niet. Daarnaast is het gebruik van tandzijde of interdentale reinigingsmiddelen van cruciaal belang om plaque en voedselresten tussen de tanden te verwijderen, waar een tandenborstel moeilijk bij kan komen.

Een andere belangrijke stap in het voorkomen van afstervend tandvlees is het beperken van tabaksgebruik. Roken verhoogt het risico op tandvleesaandoeningen aanzienlijk en vertraagt het genezingsproces. Daarom wordt er (sowieso) aangeraden om te stoppen met roken of rookgewoonten een stuk te verminderen.

Ten slotte is het goed om regelmatig tandheelkundige controles bij te wonen. Tandartsen kunnen vroegtijdige tekenen van tandvleesaandoeningen opsporen en passende maatregelen nemen om verdere verslechtering te voorkomen. Regelmatige professionele gebitsreinigingen helpen bij het verwijderen van tandsteen en plaque, waardoor het risico op afstervend tandvlees wordt verminderd. Daarnaast kan de tandarts goed advies geven over de juiste mondverzorgingstechnieken en aanbevelingen doen op basis van jouw persoonlijke behoeftes.

Behandelingsopties (professioneel)

Bij het behandelen van teruggetrokken tandvlees is het belangrijk om eerst een grondig onderzoek te ondergaan en uitgebreid advies te krijgen over poetsen en het reinigen van de ruimtes tussen de tanden en kiezen. In sommige gevallen kan een uitgebreide gebitsreiniging door een mondhygiënist ook nodig zijn. Als het tandvlees te ver is teruggetrokken en er sprake is van echt ernstige pijnklachten, kan een tandvleesherstellende behandeling door een parodontoloog nodig zijn.

Een van de behandelmethoden die wordt gebruikt, is de ‘Pinhole-methode’. Hierbij wordt er een klein gaatje gemaakt in het tandvlees en met een haakje wordt het tandvlees van binnenuit naar beneden geduwd. Om het tandvlees te ondersteunen, worden er reepjes collageenweefsel aangebracht aan de binnenkant van het tandvlees. Collageen is een belangrijk bestanddeel van het bindweefsel in ons lichaam. Een andere optie is een tandvleestransplantatie, waarbij een stukje tandvlees, meestal uit het gehemelte, over de blootliggende tandhals wordt geplaatst, waardoor deze weer bedekt is.

Deze behandelingen zijn afhankelijk van de ernst van het afstervend tandvlees. Maak daarom dus ook echt eerst een afspraak bij de tandarts voor een goed onderzoek en advies van een echte professional. 

Wat je zelf kunt doen

Bovenstaande behandelingsopties worden alleen gedaan door professionals in de mondverzorging wereld. Maar ook jij kan een kleine bijdrage leveren aan het voorkomen van afstervend tandvlees.

Tip 1

Zoals eerder besproken, is een veel voorkomende oorzaak van afstervend tandvlees een slechte mondhygiëne. Zorg er daarom dus voor dat je de juiste mondverzorgingsroutine handhaaft voor een optimale hygiëne. Denk hierbij niet alleen aan poetsen (met fluoride), maar ook aan flossen en spoelen met het juiste mondwater.

Tip 2

Wist jij dat de tandenborstel die je gebruikt ook veel verschil kan maken? Zorg er altijd voor dat je jouw tanden poetst met een zachte borstel, zodat je jouw tandvlees niet te veel belast.

Tip 3

Heb je last van gevoelige tanden? Gebruik dan een tandpasta die hiervoor geschikt is.

Gezonde mond, blije jij

Gezond tandvlees is dus erg belangrijk voor een stralende glimlach en een goede mondgezondheid. Het afsterven van tandvlees is natuurlijk heel erg vervelend, maar gelukkig zijn er genoeg manieren om dit probleem aan te pakken. Door regelmatig te poetsen, flossen en spoelen, samen met het bezoeken van je tandarts voor controle en professionele reinigingen, kun je de gezondheid van je tandvlees verbeteren. Want een gezonde mond, betekent een blije jij!