AFTEN IN MOND: HERKENNEN, GENEZEN EN VOORKOMEN

aften in mond

Aften, wetenschappelijk ook wel bekend als stomatitis aphthosa, zijn pijnlijke zweertjes die zich in onze mond kunnen ontwikkelen. Ze verschijnen meestal op de zachte weefsels in de mond, zoals de binnenkant van de lippen, op de tong, op het tandvlees en zelfs in de keel. Kenmerkend voor aften in de mond is de ronde of ovale vorm, het wit of geelachtig centrum, en een rode rand eromheen. Ondanks hun kleine formaat – ze variëren doorgaans tussen de 2 en 10 millimeter – kunnen aften in de mond bijzonder pijnlijk zijn, vooral bij het eten, drinken of het poetsen van je tanden. Om deze pijn te kunnen voorkomen, vertellen wij je hier alles over aften!

Soorten aften in mond

Je hebt er waarschijnlijk nooit bij stilgestaan, maar er bestaan meerdere soorten aften. Er zijn drie hoofdsoorten, gecategoriseerd op basis van hun grootte en kenmerken: kleine, grote en herpetiforme.

 • Kleine: Deze komen het meest voor. Ze hebben een diameter van minder dan 1 cm en genezen meestal binnen 1 à 2 weken zonder littekens achter te laten.
 • Grote: Ook bekend als majus aften, ze zijn groter dan 1 cm in diameter en hebben de neiging om een onregelmatige vorm te hebben. Deze soort kan wel enkele weken tot maanden duren om volledig te genezen en kan littekens achterlaten.
 • Herpetiforme: Deze zijn klein van formaat, maar verschijnen vaak in clusters van tientallen of zelfs honderden. Ondanks hun naam hebben herpetiforme aften in de mond niets te maken met herpes en zijn ze niet besmettelijk.

Hoe ontstaan aften in mond

Hoewel de precieze oorzaak niet volledig is vastgesteld, zijn er verschillende factoren die tot hun ontwikkeling kunnen bijdragen.

 • Trauma: Beschadiging van het mondslijmvlies, bijvoorbeeld door bijten op de binnenkant van de wang of door scherpe voedseldeeltjes, kan leiden tot de vorming.
 • Stress en vermoeidheid: Deze factoren kunnen het immuunsysteem verzwakken en daardoor de vatbaarheid verhogen.
 • Voeding: Bepaalde voedingsmiddelen en dranken, waaronder citrusvruchten, tomaten, koffie en chocolade, kunnen aften in mond uitlokken. Ook een tekort aan vitamine B12, ijzer of foliumzuur kan bijdragen aan het ontstaan ervan.
 • Geneesmiddelen: Sommige medicijnen, waaronder bepaalde NSAID’s (non-steroïde ontstekingsremmende geneesmiddelen) en bloeddrukmedicatie, kunnen ze veroorzaken.

Het is belangrijk om op te merken dat aften niet besmettelijk zijn. Ze kunnen dus niet worden overgedragen via speeksel, je kunt dus gerust een slokje nemen van die fles van je maatje.

Aften in mond

Symptomen van aften

Aften in mond kunnen variëren in verschijning en ernst van de symptomen, afhankelijk van de persoon en het type aft in de mond. Echter, er zijn een aantal algemene tekenen en symptomen die kunnen wijzen op de aanwezigheid.

Voorafgaand aan het verschijnen van de aften kan men een branderig of tintelend gevoel in de mond ervaren. Een paar dagen later verschijnen er dan een of meerdere pijnlijke zweren. Deze zweren hebben een wit of geelachtig centrum en zijn omgeven door een felrode rand.

Andere mogelijke symptomen van aften kunnen zijn:

 • Moeite met eten of drinken door de pijn
 • Gevoeligheid voor warme, pittige of zure voedingsmiddelen en dranken
 • Algemene malaise
 • Licht verhoogde lichaamstemperatuur

In zeldzame gevallen kunnen aften in mond gepaard gaan met ernstigere symptomen, zoals hoge koorts, hevige pijn, een gezwollen hals of lymfeklieren, of een algemeen gevoel van ziek zijn. In dergelijke gevallen is het raadzaam om zo snel mogelijk medische hulp te zoeken.

Hoe herken je aften in mond

Aften kunnen meestal worden gediagnosticeerd op basis van een lichamelijk onderzoek van de mond. Dit onderzoek kan worden uitgevoerd door een huisarts of een tandarts. Zij kijken naar de locatie, grootte en vorm van de zweer, en houden rekening met de symptomen van de patiënt.

In sommige gevallen kan aanvullend onderzoek nodig zijn, bijvoorbeeld als de aften in mond terugkeren, ongewoon groot of pijnlijk zijn, of niet binnen een paar weken genezen. Dit kan bestaan uit bloedonderzoek om onderliggende medische aandoeningen uit te sluiten, of een biopsie van de zweer om de mogelijkheid van mondkanker uit te sluiten.

Aften in mond

Hoe worden aften in mond behandeld

Hoewel er geen definitieve genezing is voor aften in mond, zijn er diverse behandelingen beschikbaar die kunnen helpen bij het beheersen van de symptomen en het versnellen van het genezingsproces.

 • Pijnstillers: Over-the-counter pijnstillers zoals paracetamol kunnen helpen bij het verminderen van de pijn veroorzaakt door aften. Het is belangrijk om te onthouden dat aspirine niet rechtstreeks mag worden aangebracht, omdat dit het slijmvlies kan beschadigen.
 • Mondspoelingen: Mondspoelen met mondspoelingen die een lokaal verdovend middel, een corticosteroïde of beide bevatten, kunnen nuttig zijn om de pijn en zwelling te verminderen.
 • Medicinale crèmes en gels: Deze kunnen rechtstreeks worden aangebracht om de pijn te verminderen en het genezingsproces te versnellen.
 • Voedingssupplementen: Als de aften in mond verband houden met een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, zoals ijzer, foliumzuur, of vitamine B12, kan het aanvullen van deze tekorten met supplementen nuttig zijn.

Bovendien, hoewel het misschien niet altijd mogelijk is om aften te voorkomen, zijn er enkele preventieve maatregelen die kunnen helpen om het aantal en de ernst van de uitbraken te verminderen.

 • Goede mondhygiëne: Het regelmatig poetsen van de tanden met een zachte tandenborstel, het gebruik van tandzijde en een antibacterieel mondwater kunnen helpen om de mond schoon te houden en het risico op aften te verminderen.
 • Vermijd triggerende voedingsmiddelen en dranken: Als je merkt dat bepaalde voedingsmiddelen of dranken aften veroorzaken, probeer deze dan te vermijden. Dit kan onder meer citrusvruchten, pittige voedingsmiddelen, noten en zaden, en koffie omvatten.
 • Stressmanagement: Aangezien stress een trigger kan zijn voor aften, kunnen technieken voor stressmanagement, zoals meditatie, diepe ademhaling en yoga, helpen om de frequentie en ernst van de uitbraken te verminderen.
 • Regelmatige tandartsbezoeken: Regelmatige controles bij de tandarts kunnen helpen om eventuele problemen in een vroeg stadium op te sporen en kunnen bijdragen aan een goede algehele mondgezondheid.

Aften in mond zijn dus kleine, pijnlijke zweren die zich vormen in de mond. Hoewel ze oncomfortabel kunnen zijn, zijn ze meestal onschadelijk en genezen ze vanzelf binnen een tot twee weken. Er zijn verschillende soorten, waaronder kleine, grote en herpetiforme aften. De exacte oorzaak ervan is onbekend, maar er zijn verschillende factoren die de kans op het ontwikkelen van aften kunnen vergroten, waaronder trauma, stress, bepaalde voedingsmiddelen en dranken, en sommige geneesmiddelen.

Hoewel er geen specifieke behandeling voor is, zijn er tal van manieren om de symptomen te beheersen en het genezingsproces te versnellen. Deze omvatten pijnstillers, mondspoelingen, medicinale crèmes en gels en voedingssupplementen. Het handhaven van een goede mondhygiëne, het vermijden van triggerende voedingsmiddelen en dranken, het beheren van stress en het regelmatig bezoeken van de tandarts kunnen ook helpen om het risico op het ontwikkelen van aften in jouw mond te verminderen.

Aften kunnen een bron van ongemak en frustratie zijn, maar met de juiste zorg en aandacht hoeven ze geen grote invloed te hebben op uw dagelijks leven. Als je je zorgen maakt over aften in mond, neem dan contact op met een zorgverlener om een behandelplan op te stellen dat het beste bij jouw behoeften past.

De invloed van aften in mond op het dagelijks leven

Hoewel aften in de mond meestal niet ernstig zijn, kunnen ze aanzienlijk ongemak en pijn veroorzaken. Ze kunnen het vermogen om te eten, drinken, praten en zelfs slapen beïnvloeden, wat leidt tot een verminderde kwaliteit van leven, met name wanneer de aften recidiverend zijn. Deze impact op het dagelijks leven kan leiden tot stress en angst, wat op zijn beurt kan bijdragen aan het ontstaan van nieuwe aften, waardoor een vicieuze cirkel ontstaat.

Vaak gestelde vragen over aften

Hieronder vind je antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen over aften.

1. Zijn ze besmettelijk? Nee, aften in mond zijn niet besmettelijk. Ze kunnen niet worden overgedragen door zoenen of het delen van voedsel of drank.

2. Hoe lang duren aften? Kleine genezen meestal binnen 1 à 2 weken, terwijl grote aften enkele weken tot maanden kunnen duren om volledig te genezen.

3. Wat is de beste manier om ze te behandelen? Hoewel er geen definitieve behandeling is, kunnen pijnstillers, mondspoelingen en medicinale crèmes en gels helpen bij het beheersen van de symptomen. Goede mondhygiëne en het vermijden van uitlokkende voedingsmiddelen en dranken kunnen ook helpen om de frequentie en ernst van de uitbraken te verminderen.

4. Kunnen aften een teken zijn van een onderliggende medische aandoening? Hoewel ze meestal onschadelijk zijn, kunnen ze in sommige gevallen een teken zijn van een onderliggende medische aandoening, zoals een voedingstekort of een immuunstoornis. Als uw aften niet binnen een paar weken genezen, of als je regelmatig last hebt, is het raadzaam om medisch advies te vragen.

5. Kunnen kinderen ze krijgen? Ja, kinderen kunnen aften krijgen. Hoewel ze op elke leeftijd kunnen voorkomen, lijken ze vaker voor te komen bij tieners en jongvolwassenen.

6. Zijn aften hetzelfde als koortsblaasjes? Nee, deze twee zijn niet hetzelfde. Hoewel ze beide pijnlijke zweren in de mond kunnen veroorzaken, zijn aften niet besmettelijk, terwijl koortsblaasjes dat wel zijn.

7. Zijn er bepaalde tijden van het jaar waarin aften vaker voorkomen? Er is momenteel geen wetenschappelijk bewijs dat suggereert dat ze vaker voorkomen in bepaalde seizoenen of tijden van het jaar. Aften kunnen echter worden getriggerd door stress, en sommige mensen kunnen meer stress ervaren tijdens bepaalde tijden van het jaar, zoals tijdens de examenperiode of de feestdagen.

8. Heeft roken invloed op aften? Het is nog niet definitief vastgesteld of roken aften kan veroorzaken of verergeren. Sommige onderzoeken suggereren dat roken mogelijk een beschermend effect kan hebben, terwijl andere studies hebben aangetoond dat roken het risico op aften kan verhogen. Meer onderzoek is nodig om deze relatie volledig te begrijpen.

9. Kan ik sporten als ik een aft heb in mijn mond? Ja, je kunt sporten als je een aft hebt. Echter, als je een contactsport beoefent, zoals boksen of voetbal, waarbij je een hoger risico hebt op letsel in de mond, is het mogelijk dat een letsel een nieuwe aft kan veroorzaken of een bestaande aft kan verergeren.

Diepgaand: het stukje wetenschap achter aften in mond

Aften in mond

Hoewel we nog steeds proberen de exacte oorzaken van aften te achterhalen, hebben onderzoekers een aantal theorieën en bevindingen op tafel gelegd die ons kunnen helpen het mysterie van deze hinderlijke plekjes te ontrafelen.

Het immuunsysteem

Sommige onderzoekers geloven dat aften in mond kunnen worden veroorzaakt door een overreactie van het immuunsysteem. Dit betekent dat het immuunsysteem gezonde cellen in de mond aanvalt alsof ze schadelijk zijn, wat leidt tot ontsteking en zweervorming. Dit kan verklaren waarom aften vaker voorkomen bij mensen met bepaalde auto-immuunziekten.

Genetica

Ander onderzoek suggereert dat genetica een rol kan spelen bij de vatbaarheid. Mensen die familieleden hebben die regelmatig aften ontwikkelen, lopen mogelijk een hoger risico om ze zelf te krijgen. Hoewel het exacte gen of de genen die betrokken zijn bij aften nog moeten worden geïdentificeerd, geeft deze bevinding aan dat er mogelijk een erfelijk component is.

Microbiële factoren

Verschillende studies hebben ook gesuggereerd dat microbiële factoren een rol kunnen spelen bij het ontstaan van aften. De mondholte herbergt een complexe gemeenschap van bacteriën, virussen en schimmels, en veranderingen in deze microbiota kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van aften. Het is echter nog onduidelijk welke specifieke micro-organismen betrokken zijn en hoe ze de vorming van aften in je mond beïnvloeden.

De psychologische impact van aften in mond

Het is belangrijk op te merken dat aften niet alleen fysieke pijn veroorzaken, maar ook voor emotionele en psychologische stress kunnen zorgen. De pijn en het ongemak kunnen leiden tot gevoelens van frustratie, angst en zelfbewustzijn.

Mensen met terugkerende aften kunnen zich zorgen maken over wanneer de volgende uitbraak zal optreden en hoe dit hun dagelijkse activiteiten zal beïnvloeden. Deze voortdurende stress kan leiden tot angstgevoelens en, in sommige gevallen, depressie.

Bovendien kan de aanwezigheid van aften in de mond het zelfbeeld en de sociale interacties beïnvloeden. Sommige mensen kunnen zich bijvoorbeeld ongemakkelijk voelen bij het lachen, praten of eten in het openbaar vanwege de zichtbaarheid van hun aften. Deze zelfbewustzijn kan invloed hebben op de kwaliteit van leven en het welzijn van het individu.

Het is daarom cruciaal voor zorgverleners om de psychologische impact van aften te erkennen en patiënten te helpen manieren te vinden om met deze gevoelens om te gaan. Dit kan counseling omvatten, stressmanagementtechnieken, of verwijzing naar een psycholoog of therapeut.

Conclusie

Aften, hoewel klein van stuk, kunnen een grote impact hebben op het dagelijks leven. Deze pijnlijke en hinderlijke mondulcera kunnen eten, drinken en spreken moeilijk maken en kunnen een bron van stress en frustratie zijn. Hoewel er nog veel te leren valt over wat precies aften veroorzaakt en hoe we ze het beste kunnen behandelen, zijn er talloze strategieën beschikbaar om de symptomen te beheersen en het genezingsproces te versnellen.

Hoewel aften meestal onschadelijk zijn, is het belangrijk om medische hulp in te roepen als ze niet binnen een paar weken genezen, of als je regelmatig last hebt van aften in mond. Deze kunnen in sommige gevallen een teken zijn van een onderliggende medische aandoening die behandeling nodig heeft.

Blijf dus vooral proactief in uw mondgezondheid, let op de voedingsmiddelen en stressoren die het kunnen veroorzaken, en vergeet niet dat jij niet de enige bent – vele mensen over de hele wereld ervaren dezelfde strijd tegen aften in mond. Samen kunnen we meer leren, betere behandelingen ontwikkelen en de last verminderen.

En vergeet niet: voor een goede mondgezondheid, houd uw tanden en mond goed in de gaten en gebruik de duurzame mondverzorgingsproducten van Smyle! Klik hier om de shop te verkennen.