CARIES TANDEN: HOE ONTSTAAN ER GAATJES IN EEN GEBIT

Caries tanden

Wat zijn caries? Caries, ook bekend als tandbederf of gaatjes, is een van de meest voorkomende mondgezondheidsproblemen over de hele wereld. Het is een ziekteproces dat eindigt in de vernietiging van tandweefsel, veroorzaakt door de interactie tussen verschillende bacteriën, voedsel, speeksel en het tandoppervlak. Hoewel het voorkomen van caries vaak geassocieerd wordt met kinderen en adolescenten, kan het mensen van alle leeftijden treffen.

Hoe ontstaan caries tanden?

Caries ontstaat wanneer de bacteriën in de mond de suikers en zetmelen in het voedsel dat we eten omzetten in zuren. Deze zuren kunnen vervolgens het glazuur, het harde buitenoppervlak van de tanden, aantasten en eroderen. Dit resulteert in kleine gaatjes of holtes in de tanden, die in de loop van de tijd groter en dieper kunnen worden als ze niet worden behandeld. Dit proces kan worden versneld als de mond niet regelmatig en grondig wordt gereinigd, waardoor voedseldeeltjes en bacteriën zich kunnen ophopen.

Risicofactoren voor caries tanden

Er zijn bepaalde factoren die het risico op het ontwikkelen van caries kunnen verhogen. Deze omvatten een dieet met een hoog suikergehalte, onvoldoende mondhygiëne, niet regelmatig naar de tandarts gaan, een droge mond (xerostomie), en het gebruik van bepaalde medicijnen die de speekselproductie kunnen verminderen.

Bepaalde medische aandoeningen, zoals diabetes en bepaalde eetstoornissen, kunnen ook het risico op caries verhogen. Bovendien hebben mensen die in gebieden wonen waar het drinkwater niet is gefluorideerd, mogelijk een hoger risico op caries.

Symptomen en gevolgen van caries tanden

Caries kan beginnen als een klein, nauwelijks merkbaar plekje op een tand, maar kan uitgroeien tot een groot, zichtbaar en pijnlijk probleem. In de beginfase kan caries asymptomatisch zijn, wat betekent dat er geen tekenen of symptomen zijn. Naarmate het verder vordert, kan caries echter pijn of gevoeligheid in de tand veroorzaken, vooral bij het consumeren van zoete, hete of koude voedingsmiddelen en dranken. Wil je weten wat je kunt doen tegen pijn, waaronder verstandskiespijn, lees dit hier!

Indien onbehandeld, kan caries leiden tot ernstige tandpijn, infecties en in extreme gevallen kan het zelfs leiden tot tandverlies. Het kan ook een negatieve impact hebben op de algemene gezondheid en het welzijn van een individu, waaronder het vermogen om te eten en te spreken, evenals het zelfvertrouwen en de zelfwaardering.

Preventie en behandeling van caries

De beste manier om caries te voorkomen is door middel van goede mondhygiënepraktijken. Dit omvat regelmatig poetsen met een fluoride tandpasta, of zonder fluoride als deze tandpasta de voorkeur heeft, dagelijks flossen, regelmatig bezoek aan de tandarts voor controle en reiniging, en het beperken van suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken in het dieet. Fluoride speelt een cruciale rol in de preventie van caries omdat het helpt om het tandglazuur te versterken en het resistenter te maken tegen de zuren die door bacteriën worden geproduceerd.

Als caries eenmaal is ontstaan, zal de behandeling afhangen van de ernst van het tandbederf. In de vroege stadia kan de tandarts mogelijk een fluoridebehandeling gebruiken om het tandglazuur te remineraliseren en de progressie van de caries te stoppen. In meer gevorderde stadia kan het nodig zijn om de aangetaste delen van de tand te verwijderen en een vulling te plaatsen. In zeer ernstige gevallen kan het nodig zijn om de tand volledig te verwijderen. Voorkom dit allemaal door goed te poetsen, kies voor Smyle en maak jouw poetsbeurt het hoogtepunt van de dag!