COMPOSIET TANDEN: DE VOOR- EN NADELEN

composiet tanden
composiet tanden

De tandheelkunde is voortdurend op zoek naar nieuwe en verbeterde methoden om onze tanden te herstellen en te verfraaien. Een van deze opkomende trends in de tandheelkunde is het gebruik van composiet tanden, die steeds populairder worden onder zowel tandartsen als patiënten. Composiet tanden zijn restauratieve materialen die gebruikt worden om gebroken, beschadigde of verkleurde tanden te herstellen. Wat zijn de voordelen hiervan en hoe zit dit in elkaar? Smyle legt je alles uit in deze blogpost.

Wat zijn composiet tanden?

Composiet tanden, oftewel composiet facings, worden dus gebruikt om beschadigde, verkleurde en gebroken tanden te herstellen. Deze moderne tandheelkundige materialen bieden een uitstekend alternatief voor traditionele restauraties zoals amalgaamvullingen of porseleinen kronen. In vergelijking met andere soorten tandheelkundige restauratieve materialen hebben composiet tanden verschillende voordelen, die je hieronder leest.

De voordelen

Een natuurlijke uitstraling

Een van de belangrijkste voordelen van composiet tanden is dat ze er heel natuurlijk en mooi uitzien. Tandartsen kunnen de kleur en tint van het composietmateriaal precies afstemmen op de natuurlijke kleur van jouw tanden. Hierdoor kunnen ze restauraties maken die bijna niet te onderscheiden zijn van de rest van je andere tanden. Het resultaat is een naadloze mix in je gebit en een prachtige glimlach. Het composietmateriaal kan zelfs worden gevormd en gepolijst om de textuur van echte tanden na te bootsen, waardoor het niet alleen eruitziet als een echte tand, maar ook zo aanvoelt.

Minder vervelende behandeling

Een ander voordeel van composiet tanden is dat de behandeling meestal minder ingrijpend is en je eigen tandstructuur behouden blijft. Als je bijvoorbeeld een composietvulling krijgt in plaats van zo’n traditionele amalgaamvulling, hoeven ze niet zoveel gezond tandweefsel weg te halen. Ze kunnen het composietmateriaal direct op de aangetaste tand aanbrengen en goed vastmaken met de juiste technieken. Op die manier blijft je natuurlijke tandstructuur grotendeels intact, wat echt geweldig is.

Langer mee

Bovendien gaan composiet tanden ook nog eens lekker lang mee! De moderne composietmaterialen zijn supersterk en kunnen een flinke tijd meegaan als je ze goed verzorgt en regelmatig naar de tandarts gaat. Ze zijn veel beter bestand tegen slijtage, breken en verkleuring dan vroeger. Dus als je kiest voor composietvullingen of restauraties, kun je erop vertrouwen dat je een betrouwbare oplossing hebt die jarenlang meegaat. Dat betekent minder vaak terug naar de tandarts voor reparaties!

Gaat goed samen met je lichaam

Last but not least: composiet tanden maken dat ze goed samengaan met je lichaam en het risico op allergieën verkleinen. Het composietmateriaal is gemaakt van veilige en vriendelijke componenten, waardoor je lichaam het gemakkelijk accepteert. In vergelijking met andere materialen zoals metalen of porselein, is de kans op allergische reacties of gevoeligheid bij patiënten lager met composiet. Dit maakt het een goede keuze voor allerlei mensen, zelfs als je gevoelig bent voor andere tandheelkundige materialen. Dus je kunt met een gerust hart kiezen voor composiet tanden!

composiet tanden

Enkele nadelen van composiet tanden

Maar alles heeft naast zijn voordelen ook nadelen, dus ook bij composiet tanden.

Kans op verkleuring en vlekgevoeligheid met composiet tanden

Een van de mogelijke nadelen is de kans op verkleuring en vlekgevoeligheid. Hoewel moderne composietmaterialen steeds beter bestand zijn tegen verkleuring, kunnen factoren zoals consumptie van koffie, thee of rode wijn na verloop van tijd nog steeds leiden tot oppervlaktevlekken. Daarnaast kunnen composiet tanden ook vatbaar zijn voor slijtage en chipping, vooral bij patiënten die tandenknarsen of een slechte beet hebben. Dit kan resulteren in kleine afbrokkelingen of zelfs breuken van het composietmateriaal.

Langere behandeltijd

Een ander aspect om rekening mee te houden is de complexiteit van de procedure en de langere behandeltijd in vergelijking met sommige andere restauratieve opties. Het aanbrengen van composiet tanden vereist vaak een zorgvuldige voorbereiding van de tand, het aanbrengen van de composietlaag in meerdere lagen en het uitharden van elke laag met behulp van speciale lichtbronnen. Dit kan leiden tot een langere tijd in de tandartsstoel, vooral als het om uitgebreide restauraties gaat.

Kosten en verzekeringskosten van composiet tanden

Ten slotte kunnen de kosten en verzekeringsdekking ook een factor zijn bij het overwegen van composiet tanden. Hoewel de exacte kosten variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de omvang van de restauratie en de locatie van de tandartspraktijk, kunnen composiet tanden over het algemeen duurder zijn dan traditionele restauratieve materialen zoals amalgaamvullingen. Bovendien bieden niet alle tandheelkundige verzekeringen volledige dekking voor composiet tanden, waardoor patiënten mogelijk zelf een deel van de kosten moeten dragen.

Veelgestelde vragen

Hoe lang gaan ze mee?

De levensduur van composiet tanden kan variëren, maar over het algemeen gaan ze meestal tussen de 4 en 8 jaar mee. De duurzaamheid is afhankelijk van factoren zoals de locatie van de restauratie in de mond, de belasting tijdens het kauwen, de mondhygiëne van de patiënt en eventuele slechte gewoonten zoals tandenknarsen.

Doet het pijn tijdens het plaatsen?

Het plaatsen hiervan is over het algemeen niet pijnlijk. Voordat de tandarts begint, wordt vaak een plaatselijke verdoving gebruikt om het gebied te verdoven en ongemak te minimaliseren. Sommige patiënten kunnen na de procedure enige gevoeligheid ervaren, maar dit zou van voorbijgaande aard moeten zijn.

Hoe lang duurt het plaatsen?

De tijd die nodig is om composiet tanden te plaatsen, varieert afhankelijk van de omvang van de restauratie en natuurlijk andere individuele factoren. Over het algemeen duurt het plaatsen van een composiet restauratie één tot twee uur, inclusief de voorbereiding van de tand, de aanbrenging van het composietmateriaal en de afwerking.

Kunnen ze verkleuren?

Ze kunnen in de loop van de tijd enigszins verkleuren, vooral als ze worden blootgesteld aan voedingsmiddelen en dranken die veel kleurstoffen bevatten, zoals koffie, thee, rode wijn en tabaksproducten. Regelmatige tandheelkundige reinigingen en het vermijden van verkleurende stoffen kunnen helpen de levensduur van de composiet restauraties te verlengen.

Een veelzijdige oplossing

Als je op zoek bent naar een tandheelkundige oplossing die zowel esthetisch als duurzaam is, dan zijn composiet tanden misschien wel de ideale keuze voor jou. Met hun natuurlijke uitstraling, minder invasieve procedures en verbeterde duurzaamheid bieden deze hulpmiddelen talloze voordelen voor patiënten. Of het nu gaat om het herstellen van beschadigde tanden, het verbeteren van je glimlach of het aanpakken van tandverkleuring, composiet tanden bieden een veelzijdige oplossing!