DODE TAND: HOE KUN JE DIT HERKENNEN EN VOORKOMEN

Dode tand
Dode tand

Heb je ooit gehoord van een ‘dode tand’? Het klinkt misschien een beetje gek, maar maak je geen zorgen. In deze blogpost gaan we het allemaal aan je uitleggen; van de symptomen tot de behandeling.

Wat is een Dode Tand?

Een dode tand is eigenlijk een tand waarvan de zenuwen zijn afgestorven, omdat deze zenuwen als het ware een deel uitmaken van dat wat wij zien als tand, wordt het een dode tand genoemd! In de tandheelkunde noemen we dit pulpitis. Dit ontstaat meestal als gevolg van een diep gaatje, ofwel diepe cariës (tandbederf), maar kan ook het gevolg zijn van een harde klap op de tand die je bijvoorbeeld hebt opgelopen tijdens het sporten. Wanneer de zenuwen in de tand afsterven, stopt de bloedtoevoer naar de tand, waardoor de tand uiteindelijk zijn kleur verliest en als het ware dood gaat.

Interessant, toch? Maar ook wel een beetje raar. Het is namelijk niet iets waar we dagelijks over nadenken, maar het is een belangrijk aspect van onze mondgezondheid. Dus laat ons alles uitleggen over deze mysterieuze ‘dode tand’.

Hoe Herken je een Dode Tand?

Nu het duidelijk is wat het is, vraag je je misschien af: “Hoe weet ik of ik een dode tand heb?” Goede vraag! Het herkennen van een dode tand kan lastig zijn, maar er zijn een paar tekenen waar je op kunt letten.

 1. Verkleuring: De meest voorkomende en zichtbare teken is verkleuring. Omdat de bloedtoevoer naar de tand stopt, kan de tand niet geel maar grijs of zelfs zwart worden. Het kan lijken alsof de tand een schaduw heeft, of het kan zelfs donkerder zijn dan de rest van je tanden.
 2. Pijn: Sommige mensen ervaren pijn in en rond de tand of kies. Dit kan variëren van lichte gevoeligheid tot intense pijn.
 3. Slechte adem of een slechte smaak in de mond: Het kan een infectie of een abces veroorzaken, wat kan leiden tot een onaangename smaak in de mond of een slechte adem.
 4. Zwelling: Een abces kan ook zwelling in het tandvlees veroorzaken. Dit kan zich presenteren als een pijnlijke, met pus gevulde zwelling.

Herinner jezelf eraan dat als je vermoedt dat je een van deze symptomen herkent, je zo snel mogelijk een tandarts moet raadplegen. De tandarts is de enige die definitief kan vaststellen of een tand dood is en aan kan geven wat de beste behandelingsopties zijn.

Hoe wordt een Dode Tand behandeld?

Dus je hebt de ongelukkige ontdekking gedaan dat je mogelijk een dode tand hebt, of je bent nieuwsgierig en wilt er meer over te weten komen. Hoe dan ook, geen paniek! Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden.

 1. Wortelkanaalbehandeling: Dit is de meest gebruikelijke behandeling. De tandarts zal de dode pulp uit de tand verwijderen, de tand schoonmaken en desinfecteren, en deze vervolgens vullen en verzegelen.
 2. Extractie: Als de tand te zwaar beschadigd is, is het soms beter om de tand te extraheren. Daarna kan een implantaat, brug of gedeeltelijk kunstgebit worden gebruikt om de ontbrekende tand te vervangen.
 3. Geen behandeling: In sommige gevallen, vooral als er geen pijn of infectie is, kan de tandarts beslissen om de dode tand te laten zitten. Dit is echter zeldzaam en meestal niet aanbevolen vanwege het risico op complicaties later.

Het belangrijkste is om regelmatig je tandarts te bezoeken. Als je denkt dat je een dode tand hebt, moet je deze niet zelf proberen te behandelen! Je tandarts is de enige die de juiste diagnose kan stellen en de juiste behandeling kan voorstellen.

Hoe kun je een Dode Tand voorkomen?

Nu je weet wat het is en hoe je deze kunt herkennen en behandelen, is de volgende vraag: hoe kun je een dode tand voorkomen? Het goede nieuws is dat er verschillende dingen zijn die je kunt doen om het risico op deze aandoening te verminderen.

 1. Goede mondhygiëne: Dit is misschien wel de belangrijkste stap die je kunt nemen, zoals in onze blogs vaak wordt benadrukt. Regelmatig poetsen met erkende tandpasta, flossen en mogelijk spoelen met spoeling helpt om tandplak en tandsteen te voorkomen en verwijderen, wat het risico op cariës en tandvleesaandoeningen kan verminderen.
 2. Regelmatige tandartsbezoeken: Je tandarts kan gebitsproblemen vroegtijdig opsporen voordat ze uit de hand lopen. Zorg ervoor dat je minstens twee keer per jaar naar de tandarts gaat voor een controle. Last van angst voor de tandarts, lees hier handige tips om er overheen te komen.
 3. Gezond eten: Een dieet rijk aan groenten en fruit en laag in suiker kan helpen om je tanden gezond te houden.
 4. Draag een gebitsbeschermer: Als je een contactsport speelt, draag dan altijd een gebitsbeschermer om je tanden te beschermen tegen stoten en schokken. Dit kan ook helpen bij het voorkomen van andere schade, wat bijvoorbeeld desastreus kan zijn voor jouw facings.

Voorkomen is altijd beter dan genezen, toch? Dus volg deze tips en houd je glimlach stralend en gezond! Nog vragen of onduidelijkheden, check hier onze andere blogs waarin tal van onderwerpen worden behandeld. En toe aan verfrissende mondverzorging, check dan de Smyle shop voor al jouw mondverzorgingsproducten.