LAST VAN EEN DROGE MOND?

Droge mond

Heb jij last van een droge mond? Dit wordt vaak veroorzaakt door te weinig speeksel, wat slecht is, omdat je mond juist voldoende speeksel nodig heeft om je mond vochtig te houden. Een droge mond kan vele klachten geven. Denk hierbij aan slechte adem, een dorstgevoel, problemen met praten en slikken en noem maar op.

Wat is een droge mond?

Een droge mond, ook wel bekend als xerostomie, wordt gekenmerkt door een onvoldoende speekselproductie in de mondholte. Speeksel speelt een mega belangrijke rol in de mondgezondheid, waarbij het verschillende functies vervult. Het werkt als een natuurlijke spoeling die bacteriën en voedseldeeltjes wegspoelt, waardoor tandbederf en tandvleesaandoeningen worden voorkomen. Daarnaast helpt speeksel bij het neutraliseren van zuren en het handhaven van een gezonde pH-balans (evenwichtige zuurgraad) in de mond. Het speeksel bevat ook enzymen die de spijsvertering van voedsel ondersteunen.

De gevolgen van een droge mond kunnen aanzienlijk zijn voor de algehele gezondheid. Naast het ongemak dat het veroorzaakt, kan een droge mond leiden tot een verhoogd risico op tandbederf en tandvleesaandoeningen. Door het gebrek aan speeksel neemt de bescherming van het gebit tegen zuren en bacteriën af, wat kan leiden tot tanderosie en gaatjes. Bovendien kan een droge mond ook leiden tot een slechte adem, omdat de natuurlijke reinigende werking van speeksel wordt verminderd, waardoor bacteriën in de mond gedijen en een onaangename geur veroorzaken. Daarnaast kan het hebben van een droge mond problemen veroorzaken bij het kauwen, slikken en zelfs spreken.

De oorzaken van een droge mond

Een droge mond kan verschillende oorzaken hebben, waarvan medicatie en medische aandoeningen de belangrijkste zijn.

 1. Medicatie als belangrijke oorzaak van een droge mond

Veel voorgeschreven medicijnen kunnen een droge mond veroorzaken. Onder de medicijnen die droge mond kunnen veroorzaken vallen onder andere antihistaminica (gebruikt bij allergieën), antidepressiva (gebruikt bij depressie en angststoornissen), antihypertensiva (gebruikt bij hoge bloeddruk), pijnstillers (inclusief opioïden) en diuretica (gebruikt bij vochtafdrijving). Deze medicijnen beïnvloeden de speekselproductie door de speekselklieren te belemmeren in het produceren van voldoende speeksel. Dit kan resulteren in een onaangenaam droog gevoel in de mond, moeilijkheden bij het slikken en spreken, en het verhogen van het risico op tandbederf en andere mond gezondheidsproblemen.

Hoe medicijnen de speekselproductie beïnvloeden

Medicijnen kunnen de speekselproductie beïnvloeden op verschillende manieren. Sommige medicijnen remmen rechtstreeks de speekselklieren, waardoor ze minder speeksel produceren. Andere medicijnen kunnen de zenuwen die verantwoordelijk zijn voor het reguleren van de speekselproductie beïnvloeden, waardoor de communicatie tussen de zenuwen en de speekselklieren verstoord raakt. Bovendien kunnen sommige medicijnen de samenstelling van het speeksel veranderen, waardoor het minder smerend en minder beschermd wordt voor de mondholte.

 1. Medische aandoeningen die een droge mond kunnen veroorzaken

 Naast medicatie kunnen bepaalde medische aandoeningen ook leiden tot een droge mond.

Diabetes en de relatie met een droge mond

Mensen met diabetes hebben vaak last van een droge mond. De hoge bloedsuikerspiegel bij diabetes kan leiden tot uitdroging, waardoor de speekselproductie vermindert. Daarnaast kunnen de zenuwen die de speekselklieren reguleren, worden aangetast door diabetes, waardoor de speekselproductie verstoord raakt. Het gebrek aan adequate speekselproductie bij diabetici kan leiden tot ongemak, moeilijkheden bij het eten en spreken, en een verhoogd risico op tandbederf en andere mondgezondheidsproblemen.

 1. Door de mond ademen door bijv. een verstopte neus

Een veelvoorkomende oorzaak is het door de mond ademen, met name tijdens de slaap. Mensen die lijden aan snurken, slaapapneu of andere ademhalingsproblemen kunnen de neiging hebben om door de mond te ademen. Dit leidt tot een afname van de speeksel stroom en een droge mond bij het ontwaken. Bovendien kan het langdurig door de mond ademen als gevolg van een verstopte neus, allergieën etcetera, waardoor aandoeningen ook leiden tot uitdroging van de mond.

Verschillende symptomen

Een droge mond kan samen gaan met verschillende symptomen die de mondgezondheid en het algehele welzijn kunnen beïnvloeden. Het meest voor de hand liggende symptoom is een ongemakkelijk, dorstig gevoel in de mond, alsof er niet genoeg speeksel aanwezig is. Daarnaast kunnen de volgende symptomen optreden:

Een droog en plakkerige mond

Het gebrek aan voldoende speekselproductie resulteert in een droge mond die vrij oncomfortabel aanvoelt. De mondholte kan ook plakkerig aanvoelen, waardoor praten, slikken en ook kauwen moeilijker kunnen worden.

Dorst en vaak drinken

Als je last hebt van een droge mond, krijg je constant dorst en voel je de behoefte om meer te drinken om je mond vochtig te houden. Hierdoor kan je veel meer water gaan drinken en steeds naar de kraan moeten rennen.

Smaakveranderingen

Speeksel speelt een belangrijke rol bij het ervaren van smaken. Bij een droge mond kan de smaakbeleving verminderd of veranderd zijn. Deze smaakveranderingen kunnen behoorlijk vervelend zijn, vooral als je favoriete gerecht van je moeder opeens minder smaakvol lijkt door die droge mond. Het is bijna alsof de smaakpapillen een beetje in de war raken en je eetlust eronder lijdt.

Geïrriteerd en gevoelig tandvlees

Als je niet genoeg speeksel hebt, kan dat zorgen voor geïrriteerd en gevoelig tandvlees. Dit kan ongemak veroorzaken tijdens het eten, het poetsen van je tanden of het dragen van tandheelkundige prothesen.

Slechte adem

Speeksel speelt een belangrijke rol bij het wegspoelen van vervelende bacteriën en etensresten in je mond. Als je niet genoeg speeksel hebt, kan dat zorgen voor een vieze adem. Het tekort aan speeksel creëert namelijk een omgeving waarin bacteriën zich goed voelen en een ietwat nare geur kunnen veroorzaken.

Het is belangrijk om de symptomen van een droge mond tijdig te herkennen en te laten diagnosticeren. Een bezoek aan een tandarts of huisarts kan helpen om de oorzaak van de droge mond vast te stellen en geschikte behandelingen voor te stellen. Het is ook belangrijk om eventuele onderliggende medische aandoeningen uit te sluiten die een droge mond kunnen veroorzaken. Het stellen van de juiste diagnose is belangrijk voor het effectief aanpakken van de symptomen en het behouden van een goede mondgezondheid en een stralende Smyle, die jij verdient. 

De gevolgen van een droge mond

Een droge mond kan aanzienlijke gevolgen hebben voor de mondgezondheid. Ten eerste verhoogt het de kans op tandbederf en tandvleesaandoeningen. Speeksel speelt een belangrijke rol bij het beschermen van het gebit, omdat het helpt bij het neutraliseren van zuren en het wegspoelen van bacteriën. Wanneer er dus onvoldoende speeksel aanwezig is, kunnen schadelijke bacteriën gedijen en zuuraanvallen op het tandglazuur veroorzaken, wat uiteindelijk kan leiden tot tandbederf. Daarnaast kan een droge mond het risico op tandvleesaandoeningen zoals gingivitis (tandvleesontsteking) en parodontitis (ernstige tandvleesinfectie) verhogen, omdat speeksel de natuurlijke reiniging van de mond ondersteunt en helpt bij het bestrijden van bacteriële infecties.

Een ander nadeel van een droge mond is de ontwikkeling van een slechte adem (zoals hierboven omschreven is), ook wel halitose genoemd. Want nogmaals, speeksel speelt een belangrijke rol bij het wegspoelen van bacteriën en voedselresten, die anders een onaangename geur kunnen veroorzaken. Bij een gebrek aan speeksel blijven deze bacteriën achter en kan er een onaangename geur ontstaan, wat sociale ongemakken met zich meebrengt. Mensen met een droge mond kunnen zich zelfbewust voelen over hun ademgeur, wat hun zelfvertrouwen kan beïnvloeden.

Bovendien kan een droge mond leiden tot moeilijkheden bij kauwen, slikken en spreken. Speeksel speelt een belangrijke rol bij het bevochtigen van voedsel en vergemakkelijkt het kauw- en slikproces. Een gebrek aan speeksel kan ervoor zorgen dat voedsel moeilijk te verwerken is, waardoor mensen problemen kunnen ervaren bij het kauwen en slikken. Dit kan leiden tot gewichtsverlies en voedingsproblemen. Daarnaast kan een droge mond ook de spraak beïnvloeden, omdat de tong en de lippen niet goed worden gesmeerd tijdens het spreken. Dit kan leiden tot een verandering in de stem, articulatieproblemen en spraakstoornissen.

Behandelingen: wat te doen?

Een droge mond kan vervelend zijn, maar gelukkig zijn er verschillende dingen om er wat aan te doen. In de eerste plaats kunnen zelfzorg maatregelen effectief zijn bij het verlichten van een droge mond. Het is belangrijk om gehydrateerd te blijven en dus voldoende water te drinken op een dag. Daarnaast kan het gebruik van suikervrije kauwgom of snoepjes helpen om de speekselproductie te stimuleren en de mondvochtigheid te verbeteren. Het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen en dranken, zoals cafeïne, alcohol en zure voedingsmiddelen, kan ook bijdragen aan het verminderen van de symptomen van een droge mond.

Naast zelfzorgmaatregelen zijn er ook medische en professionele behandelingen beschikbaar voor mensen die last hebben van dit vervelende probleem. Speekselvervangende producten en mondbevochtigers, zoals sprays, gels en mondspoelingen, kunnen helpen om de mond gehydrateerd te houden en het ongemak te verminderen. Het is raadzaam om met een arts te overleggen over mogelijke medicatie-aanpassingen of alternatieven, aangezien bepaalde medicijnen de speekselproductie kunnen beïnvloeden en het aanpassen van de medicatie kan helpen om de droge mond te verminderen. In sommige gevallen kunnen tandheelkundige procedures en interventies, zoals het aanbrengen van fluoride behandelingen of het gebruik van kunstspeeksel, worden aanbevolen om de symptomen te verlichten en de mondgezondheid te verbeteren.

Wat goed om te weten, is dat de keuze voor een behandeling afhangt van de onderliggende oorzaak en de ernst van de droge mond. Daarom is onze tip naar jou om advies in te winnen bij een tandarts of huisarts voor een persoonlijk behandelplan dat past bij individuele behoeften en omstandigheden. Met de juiste behandeling zorg jij ervoor dat je weer een happy Smyle krijgt!

Tips voor het omgaan met dit probleem

Een droge mond kan een uitdaging zijn, maar gelukkig zijn er verschillende tips die hierbij kunnen helpen. 

Een goede mondgezondheid

 1. Poets regelmatig je tanden: poets minstens twee keer per dag met een zachte tandenborstel en het liefst met een tandpasta die fluoride bevat. Besteed extra aandacht aan het reinigen van alle tandoppervlakken en het tandvlees.
 2. Gebruik een zachte tandenborstel: kies voor een zachte tandenborstel om het tandvlees en het tandglazuur te beschermen. Vermijd harde borstels die het tandvlees kunnen irriteren.
 3. Flos dagelijks: flossen is belangrijk om tandplak en voedselresten tussen de tanden te verwijderen. Gebruik de flosdraad voorzichtig en op de juiste manier om het tandvlees niet te beschadigen.

Dagelijkse gewoonten

 1. Blijf gehydrateerd: drink regelmatig water gedurende de dag om goed gehydrateerd te blijven. Vermijd het drinken van alcohol, cafeïne en suikerhoudende dranken, omdat deze dingen de symptomen van een droge mond kunnen verergeren.
 2. Bevochtig de lucht: gebruik een luchtbevochtiger in je slaapkamer en andere leefruimtes om de luchtvochtigheid te verhogen. Dit kan helpen om de droogheid van je mond te verminderen, vooral tijdens het slapen.
 3. Kauw suikervrije kauwgom of snoepjes: kauwen op suikervrije kauwgom of snoepjes kan de speekselproductie stimuleren en tijdelijke verlichting bieden. Kies producten zonder suiker om tandbederf te voorkomen.

Mondverzorging tips

 1. Gebruik mondwater: spoel je mond regelmatig met een alcoholvrij mondwater dat speciaal is ontwikkeld voor een droge mond. Dit kan helpen bij het bevochtigen van de mondholte en het verminderen van ongemak.
 2. Vermijd irriterende stoffen: beperk het gebruik van irriterende stoffen zoals tabak, pittig voedsel, zure dranken en scherpe kruiden. Deze kunnen de mond irriteren en  de symptomen van een droge mond verergeren. Kies in plaats daarvan voor milde voedingsmiddelen en dranken die dat dus niet doen.
 3. Breng regelmatig bezoekjes aan je tandarts: regelmatige tandartsbezoeken zijn mega belangrijk, vooral als je last hebt van een droge mond. Een tandarts kan je gebit en mondgezondheid controleren, mogelijke complicaties herkennen en passende behandelingen aanbevelen en/of uitvoeren.

Het omgaan met een droge mond vergt aandacht en zorg, maar met de juiste strategieën en tips kun je het ongemak verminderen en je mondgezondheid behouden. Het is belangrijk om indien nodig een medische professional te raadplegen om de onderliggende oorzaak van de droge mond aan te pakken en de meest geschikte behandelingsopties te verkennen. Blijf consequent werken aan een goede mondhygiëne en pas gezonde gewoonten toe om de impact van een droge mond op je dagelijks leven te minimaliseren.

Wanneer moet ik echt een arts raadplegen?

Als je last hebt van een droge mond, is het belangrijk om op tijd professioneel advies in te winnen. Stel jezelf de volgende vragen om te bepalen wanneer je een arts moet raadplegen:

 1. Duurt de droge mond langer dan een paar dagen en ervaar je geen verlichting met eenvoudige zelfzorgmaatregelen? Als de symptomen aanhouden en niet verbeteren, kan het raadzaam zijn om een arts te raadplegen. Dit kan wijzen op een onderliggende medische aandoening die specifieke behandeling vereist.
 2. Heb je andere ongewone symptomen naast de droge mond? Als je naast de droge mond last hebt van andere onverklaarbare symptomen, zoals gewichtsverlies, vermoeidheid, koorts of pijn, is het belangrijk om dit met een arts te bespreken. Deze symptomen kunnen wijzen op een onderliggende gezondheidsprobleem dat aandacht vereist.
 3. Heb je een medische aandoening of gebruik je medicijnen die bekend staan om het veroorzaken van een droge mond? Als je al bekend bent met een medische aandoening die verband houdt met een droge mond, zoals diabetes of een auto-immuunziekte, of als je medicijnen gebruikt die droge mond als bijwerking hebben, is het raadzaam om regelmatig contact te houden met je arts. Zij kunnen de nodige aanpassingen maken in je behandelplan om de symptomen te verlichten.
 4. Ondervind je problemen bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten, zoals eten, praten of slikken, als gevolg van een droge mond? Als de droge mond ernstig is en invloed heeft op je vermogen om normaal te functioneren, is het raadzaam om direct medische hulp te zoeken. Een arts kan de oorzaak onderzoeken en gepaste behandelingen aanbevelen om de symptomen te verlichten en de mondgezondheid te herstellen.

Het is duidelijk dat een droge mond meer is dan slechts een ongemakkelijk gevoel. Het kan een aanzienlijke invloed hebben op onze mondgezondheid en ons algehele welzijn. Door de oorzaken, symptomen en behandelingen van een droge mond te begrijpen, kunnen we de juiste stappen zetten om dit probleem aan te pakken. Van zelfzorgmaatregelen tot medische interventies, er zijn verschillende opties beschikbaar om verlichting te bieden en de mondgezondheid te behouden. Blijf alert op de signalen van een droge mond en raadpleeg indien nodig een zorgverlener om de beste strategieën voor jouw specifieke situatie te bepalen. Door te zorgen voor een gezonde en vooral goed gehydrateerde mond, kun je genieten van een comfortabeler en gezonder leven en een stralende Smyle!