ELEKTRISCHE TANDENBORSTEL KIND: WAAROM?

Elektrische tandenborstel kind

Inmiddels maakt de elektrische tandenborstel waarschijnlijk een groot deel uit van jouw leven. Elke ochtend en avond poets je je tanden zodat jij weer kan stralen met jouw Smyle. Maar wist je dat dit handige apparaat niet alleen bedoeld is voor volwassenen? Ook kinderen kunnen profiteren van de voordelen, ze hebben alleen dat ene zetje van jou nodig! Van betere poetsprestaties tot het aanleren van de juiste poets gewoonten op jonge leeftijd, er zijn genoeg redenen waarom je zou kunnen overwegen om voor jouw kleine een elektrische tandenborstel in huis te halen.

De elektrische tandenborstel

Een stralende Smyle is altijd al een kenmerk geweest van een goede mondhygiëne. En hoewel de traditionele tandenborstel al decennialang trouw dienst doet, heeft de moderne technologie een nieuwe ster geïntroduceerd die snel een grote rol is gaan vervullen in de meeste huishoudens: de elektrische tandenborstel. Met allerlei geavanceerde functies en het innovatieve ontwerp heeft deze tandverzorgingshulp het tandenpoetsen naar een hoger level getild. De elektrische tandenborstel maakt gebruik van mechaniek om elektrische trillingen of roterende bewegingen te maken en tandplak effectiever te verwijderen dan de “ouderwetse” handmatige concurrent. Dit resulteert in een grondigere reiniging en een vermindering van tandvleesproblemen. Dus of je nu op zoek bent naar een frisse adem, wittere tanden of gewoonweg een betere mondgezondheid in het algemeen, de elektrische tandenborstel biedt een handige en effectieve oplossing voor iedereen die streeft naar een stralende glimlach. 

Elektrische Tandenborstel Kind: de voordelen

Elektrische tandenborstels voor kinderen bieden verschillende voordelen ten opzichte van traditionele tandenborstels:

Verbeterende reinigings technologieën

De eerste, en voornaamste reden dat een elektrische tandenborstel interessant kan zijn voor jullie zijn is de reinigingstechniek. Denk aan oscillerende/roterende bewegingen en sonische technologie. Deze technieken zorgen voor een veel grondigere reiniging van de tanden en het tandvlees van kinderen, waardoor tandplak efficiënter wordt verwijderd. Dit is vooral belangrijk omdat kinderen vaak moeite hebben om alle moeilijk bereikbare plekjes goed te poetsen (en sommige volwassenen ook nog steeds). Op deze manier kan de tandenborstel stil worden gehouden op de lastig te bereiken plekken, zodat ook dit goed schoongemaakt kan worden.

Makkelijker en leuker in gebruik

Misschien wel het belangrijkst vanuit de ogen van het kind: het gebruiksgemak. Eektrische tandenborstels zijn nu eenmaal gemakkelijker en vaak leuker in gebruik voor kinderen. Het vereist minder inspanning en motorische vaardigheden om een elektrische tandenborstel te gebruiken, waardoor kinderen het poetsproces minder vermoeiend vinden. Bovendien zijn veel elektrische tandenborstels speciaal ontworpen om poetsen leuk te maken voor kids, met leuke kleuren, patronen en karakters die de interesse van kinderen kunnen wekken. Dit kan hen aanmoedigen om regelmatig en goed te poetsen.

Mega handige functies

Elektrische tandenborstels voor kinderen zijn vaak ook uitgerust met handige functies zoals timers en intervalmeldingen. Deze functies helpen kinderen om de aanbevolen poetstijd van twee minuten te halen, zodat ze al van jongs af aan een goed gevoel krijgen voor een optimale poetsbeurt. De timer zorgt ervoor dat kinderen lang genoeg poetsen, terwijl de intervalmeldingen hen aansporen om gelijkmatig over alle delen van hun gebit te poetsen. Een andere handige functie: de sonische elektrische tandenborstel van Smyle heeft bijvoorbeeld niet één maar vijf verschillende poetsstanden! Op deze manier kan je je elektrische tandenborstel afstellen op de poetsstand die past bij jouw behoeften! Zo kies je voor de milde stand om kids te laten wennen aan de trillingen, of voor de polishing stand om de tandjes mooi wit te polijsten. Al deze hulpmiddelen verbeteren goede poets gewoonten op jonge leeftijd en leren kinderen om zelfstandig en effectief voor hun mondgezondheid te zorgen.

Al met al bieden elektrische tandenborstels voor kinderen, zoals de elektrische tandenborstel kind, aanzienlijke voordelen. Ze verbeteren de reiniging, maken het poetsproces gemakkelijker en leuker, en stimuleren goede poets gewoonten vanaf jonge leeftijd. Door te investeren in een elektrische tandenborstel geef je je kind een voorsprong op het gebied van mondgezondheid en leg je de basis voor een levenslange goede mondverzorging.

Hoe gebruik je een elektrische tandenborstel?

Het is duidelijk hoe de tandenborstel voordelig kan zijn voor de kleine, maar hoe gebruik je deze eigenlijk zoals het bedoeld is? Het gebruik van een elektrische tandenborstel kind is niet veel anders dan handmatig poetsen. Toch is het belangrijk om te weten hoe je het precies op de juiste manier gebruikt om de beste resultaten te krijgen, dus leggen we het aan je uit met behulp van de Smyle tandpastatabletten:

Stap 1:

Stop een tandpasta tabletje van Smyle in je mond en kauw hem fijn.

Stap 2:

Zet de borstel aan op jouw gewenste poetsstand en plaats de borstelkop tegen je tanden. Begin aan de buitenkant van de achterste tanden van je bovenkaak en werk langzaam naar voren. Doe hetzelfde aan de binnenkant van je gebit.

Stap 3:

Beweeg de borstel zachtjes over het oppervlak van je tanden. Vermijd te veel druk, omdat dit schade aan je tandvlees kan veroorzaken.

Stap 4:

Poets ook je tong om een slechte adem te voorkomen, of gebruik een speciale tongschraper. 

Stap 5:

Spoel je mond (niet te grondig want dan spoel je de werkende stoffen zoals fluoride weg!!!) en spoel de borstel grondig af met water en zet de borstel uit.

Door deze stappen te volgen, poets je je tanden op de juiste manier met een elektrische tandenborstel. Vergeet niet om je tanden minstens twee keer per dag gedurende twee minuten te poetsen en je opzetborstel regelmatig te vervangen. 

Overwegingen bij het kiezen van elektrische tandenborstel kind

Bij het kiezen van een elektrische tandenborstel voor kinderen zijn er verschillende specifieke overwegingen waar je rekening mee moet houden. Al deze overwegingen hebben we voor je op een rijtje gezet:

  1. Zachte borstelharen

Ten eerste is het belangrijk om te zorgen voor zachte borstelharen die geschikt zijn voor gevoelige tanden en tandvlees. Kinderen hebben vaak nog een gevoelige mond, en kunnen de trillingen in combinatie met de hardere borstel niet fijn vinden, dus een tandenborstel met zachte borstelharen voorkomt ongemak tijdens het poetsen.

  1. Grootte en vorm van de tandenborstel

Daarnaast moet je letten op de grootte en vorm van de tandenborstel. Kinderen hebben natuurlijk een kleinere mond vergeleken met volwassenen, dus een tandenborstel die speciaal is ontworpen voor kinderen is ideaal. Een kleinere kop en een handvat dat goed in de hand van een kind past, maken het gemakkelijker voor om de tandenborstel te hanteren en effectief te kunnen poetsen.

  1. Kindvriendelijke ontwerpen en kleuren

Kindvriendelijke ontwerpen en kleuren kunnen ook belangrijk zijn bij het kiezen van een elektrische tandenborstel voor kinderen. Felle kleuren, leuke patronen of tandenborstels met populaire stripfiguren kunnen het poetsproces leuker maken en kinderen aanmoedigen om regelmatig en grondig te poetsen.

  1. Batterijduur en oplaadmogelijkheden

Daarnaast is het erg belangrijk om te kijken naar de batterijduur en oplaadmogelijkheden van de tandenborstel. Een tandenborstel met een langere batterijduur is handig, zodat je niet constant de batterijen hoeft te vervangen of de tandenborstel moet opladen. Sommige modellen hebben oplaadbare batterijen en worden geleverd met een oplaadstation, wat handig kan zijn voor dagelijks gebruik.

  1. Accessoires en opzetborstels

Ten slotte is het de moeite waard om te kijken naar de beschikbare accessoires en opzetborstels. Sommige elektrische tandenborstels voor kinderen worden geleverd met extra opzetborstels of speciale accessoires, zoals reisetuis of stickers om de tandenborstel te personaliseren. Het is belangrijk om te weten of opzetborstels wel gemakkelijk verkrijgbaar zijn, zodat je de tandenborstel regelmatig kunt vernieuwen voor een optimale mondhygiëne van je kind. Hier bestaan ook speciale abonnementen voor, zoals die van Smyle.

Door rekening te houden met deze specifieke overwegingen, kun je de beste elektrische tandenborstel voor je kind kiezen, die zorgt voor een effectieve en plezierige poets ervaring.

Het belang van ouderlijke betrokkenheid

Het belang van ouderlijke betrokkenheid bij het gebruik van elektrische tandenborstels voor kinderen kan niet genoeg benadrukt worden. Ten eerste is toezicht houden op de juiste poetsmethode erg belangrijk. Ouders kunnen ervoor zorgen dat hun kinderen namelijk de juiste techniek gebruiken, zoals het zachtjes bewegen van de borstelharen over alle tanden en tandvlees. Daarnaast kunnen ouders hun kinderen begeleiden bij de keuze van tandpasta en de juiste hoeveelheid ervan. Het is belangrijk om tandpasta te gebruiken die geschikt is voor kinderen. Een ander aspect van ouderlijke betrokkenheid is de regelmatige vervanging van de opzetborstel. Net als bij traditionele tandenborstels verslijten de borstelharen van een elektrische tandenborstel na verloop van tijd en moeten ze worden vervangen om een effectieve reiniging te garanderen. Ouders kunnen hun kinderen aanmoedigen om regelmatig borstelkopjes te vervangen en hen te helpen herinneren wanneer het tijd is voor een nieuwe.

Veelvoorkomende misvattingen en zorgen

Er zijn verschillende zorgen en misvattingen die ouders kunnen hebben bij het gebruik van elektrische tandenborstels voor kinderen. 

De kosten en investering

Een van de zorgen is de kosten en investering die gepaard gaan met het aanschaffen van een elektrische tandenborstel. Hoewel elektrische tandenborstels vaak duurder zijn dan de ‘’normale’’ tandenborstels, is het belangrijk om de langetermijnvoordelen te overwegen. Ze bieden namelijk een veel betere reiniging en helpen bij het ontwikkelen van goede poets gewoonten, wat op de lange termijn de gezondheid van het gebit kan verbeteren en kosten voor tandheelkundige behandelingen dus kan verminderen.

Angst bij kinderen

Een andere veelvoorkomende zorg is de angst die kinderen kunnen ervaren bij het gebruik van elektrische tandenborstels. Hoewel de trillingen en geluiden in het begin misschien overweldigend lijken, wennen de meeste kinderen er snel aan. Het is belangrijk om geduldig te zijn en het kind de tijd te geven om vertrouwd te raken met de elektrische tandenborstel. Ouders kunnen ook de borstelharen van de tandenborstel aanraken aan de hand van het kind, zodat ze kunnen zien dat de trillingen niet schadelijk of pijnlijk zijn.

Schade aan het tandvlees

Een andere zorg is de vermeende schade aan het tandvlees door elektrische tandenborstels. Maar deze zorg is ook niet nodig. Over het algemeen zijn elektrische tandenborstels veilig voor het tandvlees, vooral als ze worden gebruikt met zachte borstelharen. In feite kunnen ze zelfs helpen bij het masseren van het tandvlees en het bevorderen van een gezonde bloedcirculatie. Het is echter belangrijk om de juiste poetstechniek te volgen en niet te hard te druk uit te oefenen tijdens het poetsen om eventuele irritatie te voorkomen.

Tips voor het introduceren en gebruik

Stap 1: introductie en uitleg

Het introduceren en gebruiken van een elektrische tandenborstel met kinderen kan soms een uitdaging zijn, maar met de juiste aanpak kan het een positieve ervaring worden. Ten eerste is het belangrijk om de tijd te nemen om het concept van een elektrische tandenborstel aan je kind uit te leggen en eventuele vragen te beantwoorden.

Stap 2: beginnen op jonge leeftijd

Daarnaast is het aan te raden om op jonge leeftijd te beginnen met het gebruik van een elektrische tandenborstel. Op die manier wordt het een vast onderdeel van hun mondverzorgingsroutine en wennen ze aan de trillingen en geluiden die het apparaat produceert.

Stap 3: wennen aan trillingen en geluiden

Het is natuurlijk normaal dat kinderen in het begin misschien een beetje terughoudend zijn, maar door consequent gebruik zal het vertrouwd raken aan de elektrische tandenborstel en de trillingen en geluiden die ermee gepaard gaan.

Stap 4: een leuke routine maken

Om tanden poetsen met een elektrische tandenborstel nog leuker te maken, kun je verschillende strategieën toepassen. Maak er bijvoorbeeld een gezamenlijke activiteit van door samen met je kind te poetsen. Gebruik leuke liedjes of timers om de poetstijd te markeren en maak er een spelletje van.

Stap 5: beloningen en positieve versterking

Het is het beste om met innerlijke motivatie jouw kind te leren poetsen, zodat ze niet van de beloning afhankelijk worden. Maar mocht dit niet lukken, kun je aan de slag gaan met beloningen en positieve versterking om je kind te motiveren om regelmatig en grondig te poetsen met een elektrische tandenborstel. Geef bijvoorbeeld stickers of kleine beloningen als ze hun tanden goed hebben gepoetst. Of maak een spaarkaart waarmee ze na een paar weken goed poetsen naar de film mogen! Dit zorgt voor een positieve associatie met tandenpoetsen en moedigt hen aan om hun tandverzorging serieus te nemen.

Door deze stappen te volgen, kun je het introduceren en gebruiken van een elektrische tandenborstel met kinderen effectief en plezierig maken. Het leggen van een goede basis voor goede mondverzorging gewoonten op jonge leeftijd met een elektrische tandenborstel zal hun mondgezondheid op de lange termijn ten goede komen.

Goede mondhygiëne naast de elektrische tandenborstel kind

Naast het gebruik van een elektrische tandenborstel is het belangrijk om andere goede mondhygiëne-gewoonten bij kinderen te bevorderen. Het regelmatig flossen van de tanden helpt bij het verwijderen van tandplak tussen de tanden en onder de tandvleesrand, waar een tandenborstel mogelijk niet goed bij kan komen. Moedig je kind aan om dagelijks te flossen, bij voorkeur voor het tandenpoetsen. Daarnaast kan het gebruik van een mondspoeling speciaal ontworpen voor kinderen helpen bij het bereiken van een frisse adem en het verminderen van bacteriën in de mond. Het aanleren van deze aanvullende gewoonten in combinatie met het gebruik van een elektrische tandenborstel zal de algehele mondgezondheid van je kind bevorderen en tandheelkundige problemen op lange termijn helpen voorkomen.

Gezonde mond, gezonde kind

Het is duidelijk dat het gebruik van een elektrische tandenborstel kind, vele voordelen met zich meebrengt. Naast het verbeteren van de reinigingsprestaties, maakt het poetsen met een elektrische tandenborstel ook tanden poetsen zelf al een stuk leuker en gemakkelijker voor kinderen. Door goede mondhygiëne op jonge leeftijd te verbeteren met behulp van een speciaal ontworpen elektrische tandenborstel voor kinderen, leggen we een goede basis voor een gezond gebit dat een leven lang meegaat. Dus waarom niet investeren in de mondgezondheid van onze kinderen met een elektrische? Door te kiezen voor de elektrische tandenborstel kind geven we hen de beste start op weg naar een stralende glimlach en een gezonde mond!