FACINGS TANDEN: OP NAAR EEN DROOMGLIMLACH

Facings Tanden
Facings Tanden

Wat zijn Facings Tanden?

Facings tanden kunnen een oplossing bieden om jouw gebit weer om te toveren tot een frisse glimlach. Maar wat zijn het precies, hoe kan dit jouw gebit weer stralend wit maken zonder whitening tandpasta of whitening strips? Het zijn een soort dunne schildjes gemaakt van tandkleurig materiaal die ook veneers of facetten worden genoemd. Deze schildjes worden op de voorkant van je tanden geplaatst, om het uiterlijk te verbeteren.

Zo kunnen facings voor tanden dus helpen bij een breed scala aan esthetische tandproblemen. Ze kunnen gebruikt worden om verkleurde of bevlekte tanden witter te maken, de vorm of lengte van tanden te veranderen en zelfs om beschadigde tanden te repareren! Ze kunnen ook helpen bij het opvullen van ruimtes tussen tanden of bij het verbeteren van het algehele uiterlijk van je glimlach. Ze zijn een populaire keuze voor iedereen die zijn of haar glimlach wil verbeteren, omdat ze een duurzame en esthetisch aantrekkelijke oplossing bieden.

Wat deze schildjes zo bijzonder maakt is dat ze op maat worden gemaakt om bij jouw specifieke glimlach en gezichtsvorm te passen. Ze zijn beschikbaar in verschillende tinten om een natuurlijke uitstraling te garanderen en te zorgen voor een glimlach die jij met trots kunt tonen.

Soorten Facings Tanden

Ze zijn niet altijd hetzelfde, ze zijn over het algemeen namelijk beschikbaar in de volgende twee opties: composiet en porselein. Elke type heeft zijn eigen voordelen, dus welke het beste voor je is, hangt af van je individuele behoeften en wensen.

Composiet veneers, ook wel directe facings genoemd, zijn gemaakt van een harsachtig materiaal. Ze worden direct op je tanden aangebracht, vandaar de naam, en ter plekke door de tandarts vormgegeven. Het hele proces duurt meestal maar één bezoek, wat handig is als je haast hebt om je nieuwe glimlach te krijgen. Dit is de snelle en goedkopere optie, bijvoorbeeld nog even snel voordat jij op vakantie gaat.

Porseleinen daarentegen worden in een tandtechnisch laboratorium gemaakt door professionals en later pas op je tanden aangebracht. Omdat ze in een lab worden gemaakt, kosten ze meestal meer en heb je er meer afspraken voor nodig. Maar het resultaat? Een super realistische en duurzame glimlach die jaren meegaat, dus het kost tijd maar je krijgt er zeker wat voor terug!

Zowel composiet als porseleinen facings tanden hebben hun voordelen, dus het hangt echt af van wat je wilt en nodig hebt. Overweeg je een van deze twee opties, of heb je nog vragen of twijfels; overleg gerust met je tandarts om erachter te komen welke het beste bij je past. Meer weten over hoe ze worden geplaatst, lees dan verder!

Het Plaatsen van Facings Tanden

Het is duidelijk wat deze oplossing inhoudt, maar hoe werkt die plaatsing nu eigenlijk? Dat is een hele goede vraag! Hoewel het proces van het plaatsen van composiet en porselein onderling verschilt, hebben we gezien dat beide procedures hetzelfde doel hebben: je een geweldige glimlach bezorgen.

Bij plaatsing van composiet facings tanden wordt over het algemeen minder gesleuteld aan je natuurlijke tanden. De tandarts zal eerst een beetje van je natuurlijke tand afschuren om ruimte te maken de schildjes. Daarna wordt het composietmateriaal aangebracht en vormgegeven. De tandarts gebruikt een UV lamp om het composiet te harden en voilà! Met deze paar stappen en handige chemische truc is je nieuwe glimlach zo klaar. Dit gebeurt meestal in slechts één bezoek.

Porseleinen facings vergen wel wat meer tijd en moeite. De eerste stap is hetzelfde als bij de composiet, er wordt eerste een beetje van je natuurlijke tand afgeslepen. Vervolgens maakt de tandarts een afdruk van je tanden. Deze afdruk wordt naar een tandtechnisch laboratorium gestuurd, waar de facings speciaal voor jou worden ontworpen en ontwikkeld. Dit proces duurt meestal een paar weken. Tijdens het wachten krijg je tijdelijke alternatieven om je tanden te beschermen. Als je porseleinen facings klaar zijn, worden ze zorgvuldig op je tanden aangebracht. Het resultaat is een uiterst natuurlijke, op maat gemaakte stralende glimlach.

Onderhoud van Facings Tanden

Dus de behandeling is geslaagd en je hebt je nieuwe facings, maar hoe zorg je ervoor dat ze zo lang mogelijk meegaan? Gelukkig is het onderhoud van deze plaatjes vrij eenvoudig, maar er zijn wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden.

Zorg er om te beginnen voor dat je je tanden twee keer per dag poetst met een elektrische tandenborstel, dagelijks flost (met water of draad), gebruik maakt van erkende tandpasta (zoals de tabletten van Smyle) en mogelijk gebruik maakt van mondspoeling net zoals je zou doen met je natuurlijke tanden. Doe je dit nog niet, probeer het dan zo snel mogelijk toe te toevoegen aan jouw dagelijkse oral care routine. Het is belangrijk om te onthouden dat facings vlekbestendig zijn, maar je natuurlijke tanden dat niet zijn! Als je niet goed poetst, kun je eindigen met tanden die verschillende kleuren hebben, dat wil je natuurlijk niet laten gebeuren. Lees daarom hier hoe je je tanden het best kunt poetsen.

Probeer ook te voorkomen dat je hard of plakkerig voedsel eet met je facings. Hoewel ze sterk zijn, kunnen ze nog steeds breken of loskomen als je niet voorzichtig bent. Let goed op en hap niet te enthousiast in jouw favoriete snack!

En natuurlijk, sla geen enkele controle bij de tandarts over. Het zijn dan wel een soort schildjes, maar zelfs met facings moet je nog steeds regelmatig een check-up laten doen om er zeker van te zijn dat alles in orde is. En op deze manier blijft ook de rest van de mond gezond, zodat ook jouw gehele gezondheid in orde blijft, dus twee vliegen in een klap!!!

Voordelen van Facings Tanden

Wat het zijn, de verschillende soorten en de plaatsen ervan is nu duidelijk, maar je vraagt je misschien af waarom je überhaupt zou kiezen voor deze oplossing als er zoveel andere cosmetische tandheelkundige behandelingen beschikbaar zijn. Er zijn eigenlijk een aantal verschillende redenen!

  1. Esthetische verbetering: Het grootste voordeel van facings tanden is natuurlijk de esthetische verbetering. Of je nu een tand hebt die geel is geworden door koffie, een spleet tussen je tanden die je al jaren irriteert, of een afgebroken tand door een ongelukje bij het sporten, deze plaatjes kunnen je helpen die perfecte glimlach te krijgen waar je altijd al van gedroomd hebt. Met bleken kun je jouw tanden witter maken, maar spleten en afgebroken tanden kun je hier natuurlijk niet me oplossen.
  2. Duurzaamheid: Ze gaan lang mee, en daar houden wij van bij Smyle! Met de juiste zorg kunnen composiet facings ongeveer 5 tot 10 jaar meegaan, terwijl porseleinen soorten zelfs tot 15 jaar of langer kunnen meegaan. Dat is een lange tijd om te genieten van je prachtige glimlach! Hoe beter jij ze onderhoudt, hoe langer ze meegaan. Het is dus echt een oplossing voor de lange termijn.
  3. Eenvoudig onderhoud: Zoals we net hebben besproken, is het onderhoud van facings vrij simpel. Een goede mondhygiëne en regelmatige controles bij de tandarts zijn in principe alles wat je nodig hebt om ervoor te zorgen dat je tanden en facings er fantastisch blijven uitzien. Dus zorg ervoor dat je deze kleine dingen blijft volhouden om er zo lang mogelijk van te kunnen genieten.
  4. Minimale invasiviteit: Hoewel er een klein beetje van je natuurlijke tand moet worden weggeslepen om ruimte te maken voor de facings, is het proces relatief niet-invasief in vergelijking met andere cosmetische tandheelkundige procedures. Er wordt bijvoorbeeld niets in de kaak aangebracht of in de tanden geboord. Dit kan ook een geruststellend idee zijn voor mensen met angst voor de tandarts, hier hebben wij overigens nog wat handige tips voor die je hier kunt lezen.

Overwegingen en mogelijke nadelen van facings

Het is belangrijk om een geïnformeerde beslissing te nemen, want helaas is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Hier zijn een paar dingen die je in overweging moet nemen voordat je voor facings tanden kiest:

  1. Kosten: Facings zijn niet goedkoop, vooral als je voor porselein kiest. De composiet soorten zullen ergens rond de 100,- tot 150,- euro kosten per tand of kies, terwijl de porselein 450,- tot wel 900,- euro kunnen kosten per tand of kies! Hoewel ze een geweldige investering zijn in je glimlach, is het toch belangrijk om zeker te weten dat je ze kunt betalen.
  2. Onomkeerbaarheid: Het proces van het plaatsen van deze plaatjes is onomkeerbaar. Omdat er een deel van je natuurlijke tand wordt weggeslepen, kun je niet besluiten om de facings gewoon te verwijderen als je van gedachten verandert. Dit is iets om serieus in overweging te nemen voordat je besluit om ze te krijgen, dus denk er eerst even rustig over na.
  3. Gevoeligheid: Sommige mensen ervaren gevoeligheid na het plaatsen van facings, vooral voor warme en koude temperaturen. Dit komt omdat er een stukje van je natuurlijke tand wordt weggeslepen, wat het gevoeliger kan maken. Tandpasta voor gevoelige tanden zou hiertegen kunnen helpen, zodat jij weer zonder zorgen in dat heerlijke ijsje kan happen.
  4. Geen oplossing voor ernstige problemen: Hoewel deze oplossing veel cosmetische problemen kan verhelpen, zijn ze geen oplossing voor ernstige tandheelkundige problemen. Als je bijvoorbeeld ernstige tandbederf of parodontale ziekte hebt, moet je die problemen eerst aanpakken voordat je facings kunt krijgen. Vervolgens kun je hier wel voor kiezen om eventuele ruimtes en verkleuring zoals bruine vlekken respectievelijk te vullen en maskeren. Zorg er daarna vooral voor dat jouw routine weer optimaal wordt, zodat je daarna zo lang mogelijk van jouw ‘nieuwe’ glimlach en tanden kunt genieten.

Facings tanden zijn niet voor iedereen

Hoewel facings hun voordelen hebben, zijn ze niet voor iedereen de juiste keuze. Er zijn bepaalde situaties en omstandigheden waarin je misschien een andere route moet overwegen, bijvoorbeeld als een van de eerder genoemde nadelen voor jou zorgt voor problemen.

Als je bijvoorbeeld tandenknarst of -klemt, ook bekend als bruxisme, is het misschien niet verstandig om facings te nemen. Het constante malen kan ervoor zorgen dat de facings barsten of breken, wat betekent dat ze niet zo lang meegaan als zou moeten. Zo wordt jouw langetermijninvestering een snel verlies, zowel financieel als esthetisch gezien. Er zijn echter opties om dit probleem aan te pakken, zoals het dragen van een nachtbitje, dus praat met je tandarts als je denkt dat dit een probleem voor je zou kunnen zijn.

Mensen met ernstige gebitsproblemen, tandbederf, parodontale ziekte, of diegenen die niet voldoende gezond tandglazuur hebben, komen mogelijk niet in aanmerking voor facings. In deze gevallen zal de tandarts waarschijnlijk andere behandelingsopties aanbevelen. In deze gevallen moeten deze aandoeningen eerste worden verholpen, of is het überhaupt geen optie omdat er niets van de tand kan worden afgeslepen.

Als je een zeer actieve levensstijl hebt of deelneemt aan contactsporten, moet je ook voorzichtig zijn. Een klap in het gezicht kan de facings beschadigen. Gelukkig kunnen gebitsbeschermers vaak worden gebruikt om de tanden te beschermen tijdens deze activiteiten, zodat jij jouw prijzenkast kunt vullen en je portemonnee vol blijft!

Facings tanden: wel of niet voor jou?

Het is dus een handige optie voor iedereen die zijn of haar glimlach wil verbeteren en hier de nodige middelen voor heeft. Of je nu de kleur, vorm, grootte of uitlijning van je tanden wilt veranderen, facings kunnen je de glimlach geven waar je altijd al van hebt gedroomd.

Maar er hangt wel een flink prijskaartje aan, met name als je kiest voor porselein. Facings tanden zijn niet goedkoop, maar bieden wel een duurzame en natuurlijk ogende oplossing die de investering dubbel en dwars waard kan zijn. Met de juiste zorg en aandacht kunnen ze vele jaren meegaan, waardoor je elke dag vol zelfvertrouwen kunt glimlachen en het een lange termijn investering is.

Zoals met elke medische ingreep, is het belangrijk om je huiswerk te doen en een betrouwbare professional te vinden die je kan begeleiden bij het proces. Zorg ervoor dat je alle feiten hebt en alle mogelijke opties hebt overwogen en besproken met jouw tandarts voordat je een definitieve beslissing neemt.

Het nemen van facings is een grote stap, maar het kan een snelle stap zijn naar het krijgen van de glimlach die je altijd al wilde hebben. Dus waarom zou je het niet overwegen? Wie weet, misschien is het precies wat jij nodig hebt om te beginnen met het tonen van je ware glimlach aan de wereld.

Dat is alles! Ik hoop dat deze uitgebreide kijk op facings tanden nuttig was. Onthoud dat een prachtige glimlach altijd binnen handbereik is met de producten van Smyle, het is alleen een kwestie van de juiste stappen zetten om er te komen. En met facings tanden kan die volgende stap net iets eenvoudiger zijn.