FLUORIDE: WAT IS HET EN WAAR IS HET GOED VOOR?

Fluoride
Fluoride

Tandenpoetsen met tandpasta is waarschijnlijk het eerste waar je aan denkt, als het gaat om mondverzorging. Maar wist jij dat de tandpasta die je gebruikt veel verschil kan maken op je gebit? Daarom is het dus altijd goed te weten wat voor tandpasta je gebruikt en wat het precies doet. Gebruik je een tandpasta die fluoride bevat? Dan heb ik goed nieuws voor je! Fluoride tandpasta is namelijk een van de meest aanbevolen soorten tandpasta door tandartsen en brengt vele voordelen met zich mee. Daarom leggen wij jou de voordelen en alles eromheen uit. Zo heb jij nog meer kennis als het gaat om mondverzorging!

Fluoride: wat is het?

Fluoride, een natuurlijk mineraal dat van nature voorkomt in de aardkorst, waterbronnen en zelfs in onze eigen botten en tanden, speelt al vele jaren een belangrijke rol in de wereld van tandheelkunde. Het is geen toeval dat fluoride een veelgebruikt ingrediënt is in tandpasta, en wel om goede redenen. De effectiviteit ervan bij het voorkomen van tandbederf en gaatjes is uitgebreid onderzocht en bewezen. Door tandglazuur te remineraliseren en de vorming van gaatjes te voorkomen, speelt fluoride een onmisbare rol in onze dagelijkse mondverzorgingsroutine. Dus de volgende keer dat je je tanden poetst, bedenk dan dat fluoride een hoeksteen is van tandpasta en een belangrijke bondgenoot is in het behoud van een stralende glimlach.

De voordelen van fluoride in tandpasta

Tandpasta met fluoride wordt dus vaak aangeraden door tandartsen, mondhygiënisten en andere professionals. Fluoride heeft namelijk mega veel voordelen als het gaat om de gezondheid van je gebit. Dit zijn de voordelen:

  1. De versterking van het glazuur

Het tandglazuur, oftewel de harde, beschermende laag die onze tanden bedekt, speelt een erg belangrijke rol in het behoud van een gezond gebit. Het bestaat voornamelijk uit mineralen, zoals hydroxyapatiet, die het zijn sterkte en veerkracht geven. Echter, dagelijkse blootstelling aan zuren en bacteriën in onze mond kan geleidelijk het tandglazuur aantasten, waardoor het verzwakt en vatbaarder wordt voor tandbederf. Gelukkig biedt fluoride een oplossing. Fluoride heeft namelijk unieke eigenschappen die het in staat stellen zich te hechten aan het tandglazuur, waardoor het sterker en beter bestand wordt tegen zuuraanvallen. Maar dat is nog lang niet alles. Fluoride heeft ook nog eens het vermogen om het remineralisatieproces van aangetast tandglazuur te bevorderen. Dit betekent dat fluoride niet alleen helpt bij het voorkomen van verdere schade aan het glazuur, maar ook bijdraagt aan het herstel ervan. Door regelmatig gebruik van tandpasta met fluoride kunnen we onze tandglazuur versterken en beschermen tegen de schadelijke effecten van zuur erosie, waardoor we dus de gezondheid van onze tanden op lange termijn behouden.

  1. Het voorkomen van tandbederf

Het voorkomen van tandbederf is een van de belangrijkste voordelen van fluoride in tandpasta. Tandbederf, ook bekend als cariës, is een veelvoorkomend probleem dat ontstaat door de aanwezigheid van schadelijke bacteriën in de mond. Deze bacteriën voeden zich met suikers uit ons voedsel en produceren zuren als bijproduct. Deze zuren tasten het tandglazuur aan en veroorzaken gaatjes. Gelukkig kan fluoride helpen dit proces tegen te gaan. Wanneer fluoride namelijk wordt aangebracht op het tandoppervlak, verstoort het de zuurproductie van de bacteriën en remt het hun groei. Dit vermindert de schadelijke effecten van de zuren op het tandglazuur. Daarnaast kan fluoride ook de opname van mineralen, zoals calcium en fosfaat, in het tandglazuur bevorderen. Deze mineralen zijn erg belangrijk voor het behoud van een sterk en krachtig tandglazuur.

Verschillende studies en onderzoeken hebben de effectiviteit van fluoride in tandpasta aangetoond bij het verminderen van tandbederf en het voorkomen van gaatjes. Regelmatig gebruik van een tandpasta die fluoride bevat, versterkt het tandglazuur en maakt het minder vatbaar voor zuuraanvallen. Het resultaat is een vermindering van de kans op tandbederf en een verbetering van jouw mondgezondheid in het algemeen. 

  1. Bescherming tegen gevoelige tanden

Gevoelige tanden kunnen een bron van aanzienlijk ongemak zijn, waardoor eenvoudige dagelijkse activiteiten zoals het genieten van een kopje warme koffie of een verfrissend ijsje een pijnlijke ervaring kunnen worden. Deze gevoeligheid wordt meestal veroorzaakt door blootliggende tandhalzen, de kwetsbare gebieden van de tanden die de gevoelige zenuwen bevatten. Wanneer het beschermende tandglazuur slijt of het tandvlees zich terugtrekt, worden deze tandhalzen blootgesteld en kunnen ze gevoeligheid veroorzaken. Gelukkig kan fluoride hier een zeer waardevolle rol spelen. Fluoride helpt bij het vormen van een beschermend laagje op de tandhalzen, dat werkt als een barrière tegen externe prikkels en de gevoeligheid vermindert. Dit beschermende laagje, dat ook wel een desensibiliserende werking heeft, helpt de zenuwen te beschermen tegen direct contact met temperatuurverschillen, suikers en zuren. Bovendien kan fluoride ook het tandglazuur versterken, wat de kans op blootstelling van de zenuwen vermindert. Door het tandglazuur te versterken, wordt de weerstand van de tanden tegen externe factoren vergroot, waardoor ze beter bestand zijn tegen schadelijke invloeden die gevoeligheid kunnen veroorzaken.

Door de versterking van het tandglazuur, de preventie van tandbederf en de bescherming tegen gevoelige tanden speelt fluoride in tandpasta dus een erg belangrijke rol bij het bevorderen van een goede mondgezondheid. Het biedt een betrouwbare en effectieve manier om tanden gezond en sterk te houden. 

Fluoride, hoe werkt het?

Fluoride werkt op verschillende manieren om onze tanden te beschermen en verschillende  problemen te voorkomen. Laten we eens kijken naar de stappen waarin fluoride zijn werk doet:

  1. Contact met tandglazuur

Wanneer we tandpasta met fluoride gebruiken, wordt deze aangebracht op het tandoppervlak tijdens het poetsen. Fluoride hecht zich aan de tanden en vormt een beschermende laag.

  1. Remineralisatie van het tandglazuur

Nadat fluoride zich aan het tandoppervlak heeft gehecht, begint het tandglazuur te remineraliseren. Het werkt samen met calcium en fosfaat in het speeksel om de mineralen aan te trekken en opnieuw in het tandglazuur te opnemen. Dit proces versterkt het glazuur en maakt het beter bestand tegen zuuraanvallen.

  1. Remming van zuurvormende bacteriën

Fluoride remt ook de groei en activiteit van zuurvormende bacteriën in de mond. Deze bacteriën voeden zich met suikers uit ons voedsel en produceren zuren als bijproduct. Door de zuurproductie te verstoren, helpt fluoride de schadelijke effecten van deze zuren op het tandglazuur te verminderen.

Misvattingen en bezorgdheden rondom fluoride

Veelvoorkomende zorgen over fluoride in tandpasta

Er bestaan enkele veelvoorkomende zorgen en misvattingen over fluoride in tandpasta. Een van de zorgen is dat fluoride giftig zou zijn voor het lichaam wanneer het wordt ingeslikt. Hoewel het waar is dat overmatige inname van fluoride schadelijk kan zijn, is het belangrijk om te begrijpen dat de hoeveelheid fluoride in tandpasta veilig is voor dagelijks gebruik. Een andere zorg is dat fluoride vlekken kunnen veroorzaken op tanden. Terwijl dit in zeer zeldzame gevallen kan gebeuren, is het meestal het gevolg van overmatig gebruik van fluoride, zoals het inslikken van grote hoeveelheden tandpasta.

Weerlegging van deze veelvoorkomende zorgen

Het is belangrijk om deze zorgen en misvattingen over fluoride in tandpasta aan te pakken. Ten eerste is het belangrijk op te merken dat de concentratie van fluoride in tandpasta’s veilig is voor gebruik, zolang het niet wordt ingeslikt in grote hoeveelheden. Bij normaal gebruik, waarbij de tandpasta wordt uitgespuugd na het poetsen, is het risico op schadelijke effecten minimaal. Dus nergens om zorgen over te maken! Bovendien is er uitgebreid onderzoek gedaan naar de veiligheid van fluoride in tandpasta en zijn er strenge veiligheids richtlijnen vastgesteld om ervoor te zorgen dat de concentraties binnen veilige niveaus blijven.

Wat is fluorose?

Fluorose is een aandoening die optreedt als gevolg van overmatige blootstelling aan fluoride tijdens de ontwikkeling van tanden. De oorzaken van fluorose kunnen variëren, maar het meest voorkomende is het overmatig gebruik van fluoridehoudende tandpasta. 

Symptomen van fluorose kunnen variëren van witte vlekken en strepen op het tandglazuur tot bruine verkleuringen en zelfs structurele afwijkingen van de tanden. Gelukkig kunnen preventieve maatregelen worden genomen om fluorose te voorkomen. Het is belangrijk om de juiste hoeveelheid fluoride te gebruiken bij het tandenpoetsen, vooral bij kinderen! Een kleine hoeveelheid tandpasta ter grootte van een erwt is al voldoende voor kinderen onder de leeftijd van zes jaar, omdat ze meer vatbaar zijn voor het inslikken van tandpasta. Het is ook raadzaam om het gebruik van fluoridehoudende tandpasta te begeleiden en ervoor te zorgen dat kinderen hun tanden goed uitspugen na het poetsen.

Het begrijpen van de oorzaken, symptomen en preventieve maatregelen van fluorose kan helpen bij het bevorderen van een gezonde mondhygiëne en het minimaliseren van overmatige blootstelling aan fluoride tijdens de tandontwikkeling. Het is echter belangrijk op te merken dat tandpasta over het algemeen de juiste hoeveelheid fluoride bevat die helpt bij het voorkomen van tandbederf zonder het risico op fluorose te vergroten. Raadpleeg altijd een tandheelkundig professional voor advies op maat voor jouw specifieke situatie.

Aanbevolen fluoride per leeftijd

Om ervoor te zorgen dat het gebruik van fluoride in tandpasta veilig is, zijn er veiligheidsrichtlijnen vastgesteld die rekening houden met de leeftijd van de gebruiker. Het is belangrijk om de juiste tandpasta te kiezen die aansluit bij de leeftijd en behoeften van het kind.

0-2 jaar (vanaf de doorbraak eerste van de eerste tand)

Voor kinderen tussen de 0-2 jaar, vanaf het moment dat de eerste tand doorkomt, wordt aanbevolen om één keer per dag de tanden te poetsen met peutertandpasta die een laag percentage fluoride bevat, meestal tussen de 0,05% en 0,075%. Dit komt doordat jonge kinderen nog niet volledig in staat zijn om de tandpasta uit te spuwen en het inslikken van grote hoeveelheden fluoride kan schadelijk zijn.

2-5 jaar

Voor kinderen tussen de 2 en 5 jaar oud wordt geadviseerd om tweemaal daags de tanden te poetsen met dezelfde peutertandpasta als hierboven vermeld. Op deze leeftijd kunnen kinderen meestal beter leren om de tandpasta uit te spuwen na het poetsen. Het poetsen van de tanden twee keer per dag helpt bij het opbouwen van een goede mondverzorgingsroutine en draagt bij aan de preventie van tandbederf.

5 jaar en ouder

Vanaf 5 jaar oud wordt aanbevolen om tweemaal daags te poetsen met tandpasta die een hoger percentage fluoride bevat, meestal tussen de 0,1% en 0,15%. Op deze leeftijd hebben kinderen over het algemeen voldoende controle over het uitspugen van de tandpasta. Het verhoogde fluoridegehalte in de tandpasta helpt bij het versterken van het tandglazuur en het voorkomen van tandbederf, wat vooral belangrijk is naarmate kinderen hun blijvende tanden krijgen.

Het is erg belangrijk om de aanbevolen fluoridegehaltes voor elke leeftijdscategorie te volgen om ervoor te zorgen dat elk persoon de juiste hoeveelheid fluoride binnen krijgt voor een optimale mondgezondheid. Daarnaast is het belangrijk om kinderen te begeleiden bij het poetsen van hun tanden en ervoor te zorgen dat ze de tandpasta goed uitspugen na het poetsen. Het naleven van deze richtlijnen draagt bij aan een gezonde mond ontwikkeling en helpt tandbederf te voorkomen.

Veelgestelde vragen over fluoride

Zijn er alternatieven voor fluoride in tandpasta?

Ja, er zijn fluoridevrije tandpasta’s beschikbaar. Deze tandpasta’s maken gebruik van andere ingrediënten om tanden schoon te maken en de mondgezondheid te verbeteren. Het is echter belangrijk op te merken dat fluoride een bewezen effectief middel is bij het voorkomen van tandbederf. Als je ervoor kiest om fluoridevrije tandpasta te gebruiken, moet je extra voorzorgsmaatregelen nemen om tandbederf te voorkomen, zoals regelmatig flossen en het gebruik maken van de juiste mondspoelmiddel.

Kan fluoride in tandpasta schadelijk zijn als ik het doorslik?

Het doorslikken van kleine hoeveelheden tandpasta met fluoride tijdens het poetsen vormt over het algemeen geen significant risico voor de gezondheid. Het is echter het beste om tandpasta uit te spugen na het poetsen om de inname van fluoride te minimaliseren. Kinderen moeten worden aangemoedigd om hun mond goed te spoelen en de tandpasta uit te spugen. Bij incidentele inname van grote hoeveelheden tandpasta met fluoride moet medische hulp worden gezocht.

Kan fluoride allergische reacties veroorzaken?

Allergische reacties op fluoride in tandpasta zijn zeer zeldzaam. Fluoride is over het algemeen goed verdragen door de meeste mensen. Als je echter vermoedt dat je een allergische reactie hebt op tandpasta met fluoride, is het verstandig om een tandarts te raadplegen voor verder advies.

Is het noodzakelijk om naast tandpasta met fluoride ook een mondwater met fluoride te gebruiken?

Het gebruik van mondwater met fluoride kan een aanvulling zijn op tandpasta met fluoride, maar het is niet noodzakelijk. Tandpasta met fluoride is over het algemeen voldoende om de tanden effectief te reinigen en te beschermen tegen tandbederf. Als je echter extra bescherming wilt tegen tandbederf, kan mondwater met fluoride een aanvulling zijn op je dagelijkse mondverzorgingsroutine.

Fluoride, een klein maar krachtig ingrediënt

Als we kijken naar de voordelen die fluoride biedt in tandpasta, is het duidelijk dat dit kleine, maar krachtige ingrediënt een extreem belangrijke rol speelt bij het behoud van een gezonde en vooral stralende Smyle. Van het versterken van tandglazuur tot het voorkomen van tandbederf en het verminderen van gevoeligheid, fluoride is een waardevol hulpmiddel in onze dagelijkse mondverzorging. Dus, de volgende keer dat je je tanden poetst, herinner jezelf eraan dat het gebruik van een tandpasta met fluoride een eenvoudige maar effectieve stap is om je mondgezondheid op peil te houden. Zorg goed voor je tanden, en ze zullen je belonen met een stralende glimlach voor de komende jaren! Klik hier om jouw tandpasta in huis te halen!