GELE TANDEN: OORZAKEN, PREVENTIE EN BEHOUD

Gele tanden
Gele tanden

Een stralende glimlach met witte tanden is iets waar velen naar streven. Gele tanden kunnen hierbij een bron van zorg en onzekerheid zijn, waardoor mensen zich onzeker kunnen voelen bij het tonen van hun lach. Het goede nieuws is dat er manieren zijn om gele tanden te voorkomen en je glimlach weer stralend te maken en te houden! In deze blogpost zullen we dieper ingaan op de verschillende oorzaken van gele tanden. Bovendien zullen we je voorzien van waardevolle tips en adviezen over hoe je gele tanden kunt voorkomen en behouden. Of je nu op zoek bent naar kleine aanpassingen in je dagelijkse mondverzorgingsroutine of overweegt om professionele tandheelkundige behandelingen te ondergaan. Wij helpen je op weg naar een gezonde en stralende Smyle!

Oorzaken van gele tanden

Gele tanden kunnen verschillende oorzaken hebben. Sommige oorzaken zijn natuurlijk en kunnen niet volledig worden voorkomen, terwijl andere oorzaken het gevolg zijn van externe factoren en levensstijlkeuzes. Natuurlijke oorzaken van gele tanden kunnen worden toegeschreven aan dun glazuur, waardoor het donkerder gekleurde dentine eronder zichtbaarder wordt, en aan het natuurlijke verouderingsproces waarbij het glazuur dunner en doorschijnend wordt. 

Externe oorzaken zijn het consumeren van bepaalde voedingsmiddelen en dranken, zoals koffie, thee en rode wijn, die kleurstoffen bevatten die aan het tandoppervlak kunnen hechten. Roken is ook een belangrijke externe oorzaak van gele tanden, vanwege de aanwezigheid van nicotine en teer in tabaksproducten. Bovendien kan een slechte mondhygiëne, zoals onvoldoende poetsen en flossen, leiden tot ophoping van tandplak en vlekken op het tandoppervlak. 

Interne oorzaken van gele tanden kunnen variëren van tandbederf, waarbij bacteriën zuren produceren die het tandglazuur aantasten, tot het gebruik van bepaalde medicijnen zoals antibiotica en mondspoelingen die kleurstoffen bevatten. Bepaalde ziekten, zoals geelzucht en aandoeningen die het tandglazuur aantasten, kunnen ook leiden tot verkleuring van de tanden.

Voorkomen van gele tanden

Om gele tanden te voorkomen zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Deze zijn voor jouw gemak overzichtelijk weergegeven in dit lijstje:

Goede mondhygiëne

 • We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: regelmatig poetsen en flossen. Een goede mondhygiëne is essentieel voor het behoud van witte tanden. Poets minstens twee keer per dag gedurende twee minuten en zorg ervoor dat je alle tand oppervlakken bereikt. Daarnaast is regelmatig flossen belangrijk om tandplak en voedselresten tussen de tanden te verwijderen.
 • Gebruik mondspoeling: Naast het poetsen en flossen kan het gebruik van mondspoeling helpen om bacteriën te bestrijden en een frisse adem te behouden. Kies een mondspoeling die fluoride bevat voor extra bescherming tegen tandbederf.

Aanpassing van eet-en drinkgewoonten

 • Er zijn een aantal dranken die pigmenten bevatten, deze pigmenten kunnen de tanden verkleuren. Dranken zoals koffie, thee en rode wijn kunnen zorgen voor deze verkleuring. Dus probeer ze te beperken of gebruik een rietje om direct contact met de tanden te verminderen.
 • Vermijden van suikerhoudende producten: Suikers kunnen tandbederf veroorzaken, wat de gele verkleuring kan verergeren. Beperk de consumptie van suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken en poets altijd je tanden na het eten ervan.

Stoppen met roken

 • Roken is niet alleen slecht voor de algemene gezondheid, maar kan ook gele tanden veroorzaken. Nicotine en teer in tabaksproducten tasten ook tanden aan en zorgen voor verkleuring. Stoppen met roken is een belangrijke stap om de tanden gezond en wit te houden.

Professionele behandelingen

 • Professionele reiniging: Regelmatige tandheelkundige controles en professionele reiniging kunnen helpen bij het verwijderen van tandplak en oppervlakkige vlekken, waardoor de tanden witter worden.
 • Tanden bleken: In sommige gevallen kan het bleken van tanden een effectieve methode zijn om gele verkleuringen te verminderen. Raadpleeg een tandarts voor professioneel advies en behandelingsopties voor het bleken van tanden.

Tips voor het behouden van witte tanden

Voorkomen is beter dan genezen, dus hier een paar tips om jouw parelwitte tanden te behouden:

Gebruik een tandpasta met whitening effect

 • Een effectieve tip om je tanden witter te maken is het gebruik van een tandpasta met whitening effect. Deze tandpasta’s zijn speciaal ontworpen om oppervlakkige vlekken op je tanden te verminderen en ze een wittere uitstraling te geven. Ze bevatten vaak mild schurende bestanddelen of speciale ingrediënten die helpen bij het verwijderen van verkleuringen. Het is belangrijk om een tandpasta te kiezen die specifiek aangeeft dat het een whitening effect heeft. Gebruik deze tandpasta regelmatig tijdens het tandenpoetsen, bij voorkeur twee keer per dag, voor het beste resultaat. Het kan enige tijd duren voordat je resultaat ziet, dus wees geduldig en blijf consistent in het gebruik van de whitening tandpasta voor langdurige wittere tanden. 

Gebruik van rietjes bij het drinken van gekleurde dranken

 • Het kwam net al even aan bod; het gebruik van rietjes kan helpen om het directe contact tussen gekleurde dranken, zoals koffie, thee of frisdrank, en je tanden te verminderen. Maar waarom is dat eigenlijk? Wanneer je een rietje gebruikt, wordt het grootste deel van de vloeistof naar de achterkant van je mond geleid, waardoor je tanden minder worden blootgesteld aan mogelijke verkleuring. Hierdoor wordt de kans op het ontstaan van vlekken op je tandoppervlak verminderd. Het is vooral handig bij het drinken van dranken met sterke kleurstoffen die normaal gesproken gemakkelijk kunnen zorgen voor verkleuring van je tanden. 

Reguliere tandartscontroles

 • Reguliere tandartscontroles spelen een erg belangrijke rol bij het behoud van witte tanden. Naast het zorgvuldig poetsen en flossen van je tanden, is het raadzaam om regelmatig een bezoek te brengen aan je tandarts. Tijdens deze controles kan de tandarts tandplak en tandsteen verwijderen, wat niet alleen bijdraagt aan een betere mondgezondheid, maar ook verkleuring van de tanden helpt voorkomen. Door tandplak en tandsteen te verwijderen, worden oppervlakkige vlekken verwijderd en krijgen je tanden weer hun natuurlijke witheid terug.
 • Daarnaast biedt de tandarts ook professionele reiniging aan. Tijdens deze behandeling worden je tanden grondig gereinigd en gepolijst om hardnekkige vlekken en verkleuringen te verwijderen. Dit geeft je tanden een frisse uitstraling en helpt bij het behouden van hun natuurlijke witheid.
 • Naast het reinigen van je tanden, kan de tandarts je advies geven over mondverzorging. Ze kunnen je informeren over de juiste poets- en flosmethoden, het gebruik van mondspoeling en noem maar op. Door de aanbevelingen van je tandarts op te volgen, kun je de gezondheid en het uiterlijk van je tanden optimaliseren.

Actie ondernemen voor een mooie Smyle

Het is super belangrijk om maatregelen te nemen en zelf in actie te komen voor het krijgen of behouden van wittere tanden. Je kunt gele tanden voorkomen door goed voor je tanden te zorgen voordat ze geel worden. Dat betekent regelmatig poetsen en flossen, mondspoeling gebruiken en minder voedingsmiddelen en drankjes consumeren die vlekken kunnen veroorzaken. Ook stoppen met roken, en het regelmatig bezoeken van de tandarts zijn dingen die jij zelf kan doen om weer zelfverzekerd te kunnen glimlachen. Dus laten we actie ondernemen voor die mooie Smyle waar we trots op kunnen zijn!