HOE VAAK MOET JE TANDEN FLOSSEN?

flossen
tanden flossen

Het is een vraag die we vaak horen: “Hoe vaak moet ik mijn tanden flossen?” We krijgen regelmatig te horen van onze tandartsen dat regelmatig flossen belangrijk is voor het behoud van gezonde tanden en tandvlees. Maar hoe vaak moeten we deze stap in onze dagelijkse routine opnemen? Is één keer per dag voldoende of moeten we extra maatregelen nemen? Hoewel het belang van flossen algemeen erkend wordt, bestaat er nog veel onduidelijkheid over de frequentie. Daarom leggen wij het je graag uit, zodat jij kan genieten van een gezonde Smyle. Dus, pak die flosdraad erbij en maak je klaar om meer te leren!

De rol van flossen in mondverzorging

Flossen is een belangrijk onderdeel van een goede mondverzorgingsroutine. Het helpt bij het verwijderen van tandplak en voedselresten, wat bijdraagt aan de preventie van tandbederf en tandvleesaandoeningen. Flossen bereikt de moeilijk toegankelijke ruimtes tussen de tanden waar tandplak zich kan ophopen en problemen kan veroorzaken. Bovendien bevordert regelmatig flossen gezond tandvlees en vermindert het risico op ontstekingen. Naast het voorkomen van specifieke mondproblemen, draagt flossen bij aan de algehele mondgezondheid en kan het zelfs positieve effecten hebben op de algemene gezondheid. Het is een eenvoudige, maar effectieve gewoonte die bijdraagt aan een stralende glimlach en een gezonde mond.

Het antwoord op je vraag: Hoe vaak moet je flossen?

Het is belangrijk om regelmatig te flossen, maar hoe vaak precies? Tandartsen adviseren over het algemeen om dagelijks te flossen. Op deze manier verwijder je tandplak en voedselresten tussen je tanden, wat helpt bij het voorkomen van tandbederf en tandvleesproblemen.

Echter, de frequentie kan variëren. Bijvoorbeeld, als je gevoelig tandvlees hebt of je tanden dicht op elkaar staan, kan vaker flossen nuttig zijn. Mensen met ruimte tussen hun tanden kunnen wellicht minder vaak flossen, maar het blijft belangrijk om het regelmatig te doen.

Vind een floss routine die bij jou past. Probeer verschillende momenten van de dag uit en ontdek wat voor jou het beste werkt. Of je nu ‘s ochtends na het poetsen flost of voor het slapen gaan, zorg ervoor dat het een gewoonte wordt. Onthoud dat flossen een aanvulling is op het tandenpoetsen, dus doe ze vooral allebei. Praat met je tandarts voor specifieke adviezen op basis van jouw behoeften.

Hoe flos je effectief?

  1. Gebruik de juiste techniek: Wikkel ongeveer 40 centimeter flosdraad om je middelvingers en houd een klein stukje strak tussen je duimen en wijsvingers. Schuif voorzichtig de flosdraad tussen je tanden en beweeg deze voorzichtig op en neer langs elke tand.
  2. Wees voorzichtig: Zorg ervoor dat je de flosdraad niet te hard tegen je tandvlees drukt, om irritatie of bloeding te voorkomen. Houd een zachte druk aan terwijl je de flosdraad heen en weer beweegt.
  3. Flos alle tanden: Vergeet niet om tussen alle tanden en kiezen te flossen, ook achterin je mond. Concentreer je op één tand tegelijk en zorg ervoor dat je de flosdraad zachtjes rond elke tandboog buigt.
  4. Gebruik schone stukken flosdraad: Trek na het flossen van een tand voorzichtig aan de flosdraad om een schoon stukje tevoorschijn te halen voordat je naar de volgende tand gaat. Dit helpt voorkomen dat je bacteriën en voedseldeeltjes van de ene naar de andere tand overdraagt.

Gezonde mondverzorging

Onthoud dat flossen slechts een onderdeel is van een goede mondhygiëne routine. Het is ook belangrijk om minstens twee keer per dag te poetsen en regelmatig een bezoek te brengen aan de tandarts. De volgende keer dat je je tanden poetst, vergeet dan niet om de flosdraad erbij te pakken en die tussen je tanden te laten glijden. Je tandarts en je tandvlees zullen je er dankbaar voor zijn. Klik hier om jouw flos gelijk in huis te halen.