WAAR KOMT KIESPIJN VANDAAN? 

Kiespijn

Een vervelende en kloppende pijn die door je mond schiet. Het eten van warm en koud eten of drinken zorgt zelfs voor nog meer pijn. Misschien heb je dan wel kiespijn. Kiespijn is niet alleen erg ongemakkelijk, maar het kan je dagelijkse leven verstoren en je eetlust volledig bederven. Onze mondverzorging is extreem belangrijk. Daarom is het zo snel mogelijk aanpakken van dit probleem erg behulpzaam. Voordat we dit probleem aanpakken, is het handig om te weten: waar komt kiespijn vandaan?

De symptomen van kiespijn

Kiespijn kan verschillende symptomen veroorzaken die verschillen in intensiteit en duur. Het is dus belangrijk om deze symptomen te herkennen, aangezien ze kunnen wijzen op onderliggende tandheelkundige problemen. De symptomen van kiespijn kunnen zijn:

 • Pijn: kiespijn wordt meestal gekenmerkt door een scherpe, stekende of kloppende pijn in de tand of het gebied rondom de tand. De pijn kan mild zijn en af en toe optreden, of het kan ernstig en constant zijn. Hierdoor wordt het moeilijk om te eten, te slapen of zelfs te praten.
 • Gevoeligheid: pijnlijke tanden vertonen zich bij verschillende prikkels, dit kan komen vanuit gevoeligheid voor warme, koude of zoete voedingsmiddelen en dranken. Het kan een plotselinge pijnscheut veroorzaken die snel verdwijnt, maar het ongemak kan erg vervelend zijn.
 • Zwelling: een ontstoken tand of tandvlees kan leiden tot zwelling in het getroffen gebied. Dit kan samen gaan met roodheid en een verhoogde gevoeligheid bij aanraking.
 • Slechte adem of een vieze smaak: een infectie in de mond kan leiden tot een onaangename ademgeur of een vieze smaak in de mond. Dit kan zelfs ook gelden na het poetsen van de tanden
 • Oorpijn: kiespijn kan soms uitstralen naar het oor, waardoor oorpijn ontstaat. Dit gebeurt meestal wanneer de pijn wordt veroorzaakt door een probleem in de achterste kiezen.
 • Hoofdpijn: ernstige kiespijn kan resulteren in hoofdpijn en zelfs migraine achtige symptomen, vanwege de nabijheid van de tandzenuwen tot de schedel en het gezicht.
 • Koorts: als de kiespijn het gevolg is van een tandheelkundige infectie, kan zelfs koorts optreden als een teken van een verhoogde ontstekingsreactie in het lichaam.

Denk jij dat je na het lezen van deze symptomen kiespijn hebt? Dan is het handig om naast verder te lezen, verstandig om een tandarts te raadplegen wanneer deze symptomen optreden. Zo kan de juiste diagnose worden gesteld door een professional en kun je je kiespijn direct aanpakken!

Wat zijn de oorzaken van kiespijn?

Gaatjes/ cariës

Een van de meest voorkomende oorzaken van kiespijn zijn gaatjes, ook wel bekend als cariës. Gaatjes ontstaan door de vorming van tandplak op de tanden en een gebrek aan effectieve mondhygiëne. Bacteriën in de mond voeden zich met suikers en zetmeel in voedsel, wat resulteert in de productie van zuren. Deze zuren kunnen het glazuur van de tanden aantasten en uiteindelijk gaatjes veroorzaken.

Ontstoken tandvlees

Een van de mogelijke oorzaken van kiespijn is ontstoken tandvlees. Wanneer het tandvlees ontstoken raakt, vertoont het vaak symptomen zoals zwelling, roodheid en pijn. Bovendien kan het tandvlees gemakkelijk gaan bloeden. In het eerste stadium wordt dit ontstoken tandvlees gingivitis genoemd. Als de ontsteking verergert en zich uitbreidt naar diepere weefsels, spreken we van parodontitis, een gevorderd stadium van tandvleesontsteking. Het is belangrijk om ontstoken tandvlees tijdig te behandelen om verdere problemen te voorkomen.

Ontsteking aan de wortel

Een ontsteking aan de wortel van een tand kan ontstaan door verschillende factoren, zoals een val, een lekkende vulling of tandbederf. Wanneer een patiënt symptomen van een ontsteking ervaart, kan een tandarts dit vaststellen door middel van een röntgenfoto, waarmee de aanwezigheid van een ontsteking duidelijk zichtbaar wordt. Om de ontsteking effectief te behandelen, kan de tandarts een wortelkanaalbehandeling uitvoeren.

Tanderosie

Tanderosie is een proces waarbij het tandglazuur wordt aangetast door zuren, zowel vanuit het lichaam als van buitenaf. Deze zuren kunnen het tandglazuur geleidelijk afslijten, wat kan leiden tot meer kans op kiespijn. Als het glazuur is weggesleten, kan het gevoelige deel van de tand, het dentine, bloot komen te liggen, waardoor de zenuwen in de tand kwetsbaarder worden. Dit kan leiden tot ongemak, gevoeligheid en kiespijn bij het eten of drinken van warme, koude of zoete dingen. 

Professionele behandelingen tegen kiespijn

Om kiespijn goed aan te pakken, zijn er (gelukkig) verschillende behandelingen die uitgevoerd kunnen worden door een professional. Een van de meest voordehandliggende stappen in deze professionele behandelingen voor kiespijn is het plannen van een bezoek aan de tandarts. De tandarts kan namelijk grondig onderzoek doen naar je gebit om de oorzaak van de kiespijn vast te stellen. Dit bestaat onder andere uit het controleren van je tanden en tandvlees. Op basis van de diagnose zal de tandarts de juiste behandeling voorstellen. 

Als tandbederf de boosdoener is, kan de tandarts een vulling aanbevelen om het aangetaste gebied van de tand te herstellen. Soms kan kiespijn worden veroorzaakt door een ontsteking of infectie in het wortelkanaal van de tand. In dergelijke gevallen kan een wortelkanaalbehandeling noodzakelijk zijn. Deze behandeling kan de pijn verlichten en de tand redden van verdere schade. 

Naast deze behandelingen kunnen pijnstillers en antibiotica worden voorgeschreven om pijn en infecties te beheersen. Een goede mondhygiëne, regelmatige tandartscontroles en het vermijden van tandheelkundige problemen kunnen helpen om kiespijn op de lange termijn te voorkomen.

Wat je verder nog kunt doen tegen kiespijn

Hoewel het helaas niet mogelijk is om kiespijn volledig te voorkomen, zijn er gelukkig maatregelen die je kunt nemen om de kans hierop aanzienlijk te verkleinen. Het handhaven van een goede mondhygiëne speelt hierbij een mega belangrijke rol. Daarom willen we graag enkele waardevolle tips met je delen om je mondgezondheid te verbeteren en het risico op kiespijn te verminderen!

 1. Poets je tanden minimaal 2x per dag

Poets je tanden minstens twee keer per dag, ‘s ochtends en’ s avonds, gedurende ten minste twee minuten per keer. Doe dit met de juiste tandenborstel. Het liefst een zachte en elektrisch.

 1. Gebruik de juiste tandpasta tijdens het poetsen

Gebruik een tandpasta die fluoride bevat, dit versterkt de tanden en helpt gaatjes te voorkomen.

 1. Maak gebruik van flosdraad en mondwater

Gebruik flosdraad om tussen de tanden te reinigen en spoel je mond met mondwater om bacteriën te verwijderen die tandbederf kunnen veroorzaken. En voor een extra frisse adem natuurlijk!

 1. Vervang je tandenborstel regelmatig

Vervang je tandenborstel en/of opzetborstel elke drie tot vier maanden of wanneer de haren versleten zijn.

 1. Duurzame mondverzorging

Stel jezelf de vraag of de producten die je gebruikt niet alleen goed zijn voor jou, maar ook de planeet. Gebruik duurzame producten, kijk hiervoor gerust eens rond in de Smyle Shop.

Veelgestelde vragen over kiespijn

Om dit onderwerp beter te begrijpen hebben we een paar veelgestelde vragen die we zullen beantwoorden.

Hoe lang duurt het normaal gesproken voordat de pijn na het vullen van een gaatje verdwijnt?

Na het vullen van een gaatje kunnen sommige mensen nog een paar dagen last hebben van pijn of gevoeligheid. Dit is normaal en meestal tijdelijk. Als de pijn aanhoudt of ernstiger wordt, is het raadzaam om contact op te nemen met je tandarts voor verder advies.

Kan ik pijnstillers innemen als ik kiespijn heb?

Ja, je kunt pijnstillers gebruiken wanneer je last hebt van kiespijn. Pijnstillers zoals ibuprofen of paracetamol kunnen helpen om de pijn te verlichten totdat je een tandarts kunt bezoeken. Het is echter belangrijk om de aanwijzingen op de verpakking te volgen en geen hogere dosering te nemen dan aanbevolen. Het gebruik van pijnstillers is slechts een tijdelijke oplossing en het is altijd raadzaam om een tandarts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling van kiespijn.

Kan stress kiespijn veroorzaken?

Stress is een veelvoorkomend probleem in ons dagelijks leven, en het kan een scala aan fysieke en emotionele symptomen veroorzaken. Wat veel mensen niet weten, is dat stress ook invloed kan hebben op onze mondgezondheid, waaronder dus ook kiespijn. Hoewel stress op zichzelf geen directe oorzaak is van kiespijn, kan het wel een indirecte rol spelen bij het verergeren van bestaande tandheelkundige problemen. Denk hierbij aan: tandenknarsen of kaakklemmen. 

Wat zijn de gevolgen van het negeren van kiespijn?

Het negeren van kiespijn kan leiden tot verschillende ernstige gevolgen voor je mondgezondheid. Hoewel kiespijn soms vanzelf kan verdwijnen, duidt het vaak op een onderliggend probleem dat aandacht vereist. Hier zijn enkele mogelijke gevolgen van het negeren van kiespijn:

 1. Verergering van de pijn

Kiespijn kan verergeren en intenser worden naarmate de onderliggende oorzaak, zoals tandbederf of een ontsteking, voortschrijdt. Dit kan leiden tot langdurige en ondraaglijke pijn.

 1. Uitbreiding van de infectie

Als kiespijn wordt veroorzaakt door een tandabces, kan het negeren hiervan leiden tot een verspreiding van de infectie naar omliggende weefsels en zelfs naar andere delen van het lichaam. Dit kan ernstige complicaties veroorzaken, zoals gezichtszwelling en of koorts.

 1. Schade aan omliggende tanden

Onbehandelde kiespijn kan leiden tot schade aan de omliggende tanden. Bijvoorbeeld, als een ontstoken kies niet op tijd wordt behandeld, kan de infectie zich verspreiden naar aangrenzende tanden, waardoor deze ook worden aangetast.

 1. Verlies van tanden

Ernstige tandbederf, vergevorderde tandvleesaandoeningen of onbehandelde tandabcessen kunnen uiteindelijk leiden tot het verlies van de aangetaste tandvlees. Dit kan op zijn beurt leiden tot esthetische problemen, spraakproblemen en problemen met het kauwen van voedsel.

 1. Langdurige en dure behandelingen

Door kiespijn te negeren, riskeer je dat het onderliggende probleem verergert. Hierdoor kunnen de benodigde behandelingen complexer en duurder worden. Het kan nodig zijn om een wortelkanaalbehandeling, tandextractie of andere uitgebreide ingrepen te ondergaan om de pijn en de schade te verhelpen.

Hoe kan ik tandbederf voorkomen om kiespijn te vermijden?

Tandbederf is een veelvoorkomende oorzaak van kiespijn, maar gelukkig zijn er maatregelen die je kunt nemen om dit te voorkomen. Het enige wat je hiervoor eigenlijk hoeft te doen, is het handhaven van de juiste mondverzorgingsroutine. Poets je tanden dus met fluoride tandpasta en gebruik hier een zachte borstel en het liefst elektrisch. Doe dit minimaal 2 keer per dag en dan zo’n 2 minuten per keer. Flos je tanden en maak vooral gebruik van een goed mondwater voor een effectieve werking. Suikers zijn de voedingsbron voor schadelijke bacteriën in je mond, wat kan leiden tot tandbederf. Beperk je inname van snoep, frisdranken en andere suikerrijke producten. 

Wat moet ik doen als ik plotselinge hevige kiespijn heb?

Plotselinge hevige kiespijn kan behoorlijk ontmoedigend zijn en het is begrijpelijk dat je snel verlichting wilt vinden. Hier zijn een paar stappen die je kunt nemen als je last hebt van intense kiespijn:

 • Spoel je mond met warm/lauw zout water

Meng een theelepel zout in een glas warm water en spoel gedurende ongeveer 30 seconden. Dit kan helpen om eventuele voedselresten of bacteriën die mogelijk de pijn veroorzaken te verwijderen.

 • Gebruik een koud compres

Breng een koud kompres aan op de wang aan de buitenkant van het pijnlijke gebied. Dit kan helpen om de pijn en zwelling te verminderen.

 • Neem pijnstillers

Over-the-counter pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen kunnen tijdelijke verlichting bieden. Volg altijd de aanwijzingen op de verpakking en raadpleeg indien nodig een apotheker.

 • Vermijd hete, koude of zoete voedingsmiddelen

Probeer voedingsmiddelen en dranken die extreme temperaturen hebben te vermijden, evenals suikerhoudende producten. Deze kunnen de pijn verergeren of gevoeligheid veroorzaken.

 • Bel je tandarts

Als de pijn aanhoudt of verergert, is het belangrijk om zo snel mogelijk een afspraak te maken met je tandarts. Zij kunnen de oorzaak van de kiespijn identificeren en de juiste behandeling aanbevelen.

Een gezonde Smyle zonder kiespijn

Kiespijn kan een vervelende en pijnlijke ervaring zijn die je dagelijkse activiteiten kan beïnvloeden. Gelukkig zijn er dus verschillende oorzaken en behandelingen voor kiespijn beschikbaar. Door regelmatig tandartsbezoeken, een goede mondhygiëne en het vermijden van schadelijke gewoonten kun je preventieve maatregelen nemen om kiespijn te voorkomen. Als je echter toch last krijgt van kiespijn, is het belangrijk om snel professionele hulp te zoeken om de onderliggende oorzaak vast te stellen en de juiste behandeling te krijgen. Onthoud dat dit artikel alleen algemene informatie biedt en geen vervanging is voor medisch advies. Raadpleeg altijd een tandarts voor een persoonlijke beoordeling en passende zorg. Vergeet niet dat een gezonde Smyle begint bij het zorgen voor je tanden en het tijdig aanpakken van kiespijn. Als je op zoek bent naar duurzame en effectieve mondverzorgingsproducten, kun je hier klikken om ze direct in huis te halen. Vergeet niet dat jouw tandarts de beste bron van informatie en zorg is als het gaat om kiespijn en algemene mondgezondheid.