KUNSTGEBIT REINIGEN: HOE DOE JE DAT?

kunstgebit reinigen
kunstgebit reinigen

Een kunstgebit is een handig hulpmiddel in de wereld van tandheelkunde. Dit is specifiek ontworpen voor personen die één of meerdere tanden, of zelfs een volledige reeks tanden, ontbreken. Maar ook al is het een mooie oplossing voor deze personen, ook zij moeten een kleine bijdrage leveren. Een kunstgebit reinigen is namelijk heel belangrijk, als je liever geen problemen wilt krijgen met het dragen ervan en om hem langer goed te houden. Kunstgebit reinigen, hoe doe je dat dan? Smyle legt je alles uit wat je hierover moet weten!

Wat is een kunstgebit precies?

Een kunstgebit, ook bekend als gebitsprothese, is een tandheelkundige oplossing die wordt gebruikt ter vervanging van één of meerdere ontbrekende tanden, of zelfs een hele rij tanden. Het is een uitneembaar apparaat dat specifiek is ontworpen om zowel de esthetiek als de functionaliteit van een natuurlijk gebit te herstellen. Kunstgebitten kunnen in twee vormen voorkomen: een volledige set tanden en tandvlees, bekend als een volledig kunstgebit, of een gedeeltelijke set, ook wel een partieel kunstgebit genoemd. Ze zijn ontworpen en vervaardigd met het oog op comfort en een natuurlijke uitstraling.

Kunstgebit reinigen: waarom is het belangrijk?

Waarom is een kunstgebit reinigen dan eigenlijk zo belangrijk? Heel simpel:

Het voorkomen van tandvleesproblemen en infecties

Ten eerste helpt het bij het voorkomen van tandvleesproblemen en infecties. Een kunstgebit dat niet regelmatig en grondig wordt gereinigd, kan onder andere bacteriën, plaque en voedselresten vasthouden. Dit kan leiden tot irritatie van het tandvlees, ontstekingen en zelfs infecties. Door het kunstgebit schoon te houden, minimaliseer je de kans op deze ongewenste problemen en bevorder je dus de mondgezondheid.

Behoud en verlenging van de levensduur

Daarnaast draagt een goede reiniging bij aan het behoud van de levensduur en functionaliteit van het kunstgebit. Dagelijkse reiniging verwijdert niet alleen vuil en bacteriën, maar voorkomt ook de opbouw van tandsteen en kalkaanslag. Deze ophopingen kunnen het oppervlak van het kunstgebit beschadigen en de pasvorm verstoren. Door het kunstgebit regelmatig schoon te maken, behoud je de oorspronkelijke vorm en functionaliteit, waardoor het comfortabel blijft zitten en goed kan functioneren bij het kauwen en tijdens het praten.

Je kunstgebit reinigen is dus erg belangrijk en nodig.

Je kunstgebit reinigen doe je zo

 1. verwijder het kunstgebit uit de mond

Neem het kunstgebit voorzichtig uit de mond en houd het vast boven een zachte handdoek of een gevulde wastafel. Hiermee voorkom je dat het kunstgebit beschadigt als het per ongeluk uit je handen glipt. Dat willen we natuurlijk het liefst mogelijk voorkomen.

 1. Spoel het kunstgebit af

Spoel het kunstgebit goed af onder stromend water om voedselresten en losse vuildeeltjes te verwijderen. Zorg ervoor dat je warm water gebruikt, maar vermijd heet water, omdat dit het kunstgebit kan vervormen.

 1. Kunstgebit reinigen met een zachte handtandenborstel

Gebruik een zachte borstel die speciaal is ontworpen voor het reinigen van kunstgebitten. Breng wat milde vloeibare zeep of een speciaal kunstgebit reiniger aan op de borstel en poets voorzichtig alle oppervlakken van het kunstgebit. Let hierbij vooral op de delen waar voedselresten vaak blijven zitten, zoals groeven, kieren en kunststof tanden.

 1. Spoel het kunstgebit goed af

Spoel het kunstgebit opnieuw af onder stromend water om alle zeep- of reinigingsmiddel resten te verwijderen. Zorg ervoor dat er geen zeep achterblijft, omdat dit onaangename smaken of irritatie van het tandvlees kan veroorzaken.

 1. Reinig de mondholte

Terwijl het kunstgebit uit de mond is, reinig je de mondholte grondig. Poets je tandvlees, tong en eventuele natuurlijke tanden met een zachte tandenborstel en water. Spoel je mond vervolgens met mondwater om bacteriën te verminderen en voor het verbeteren van ademgeur.

 1. Bewaar het kunstgebit veilig

Als je het kunstgebit niet draagt, bewaar het dan in een speciale kunstgebit houder of een glas gevuld met water. Let ook hier op dat je geen heet water gebruikt. Zorg ervoor dat het kunstgebit tijdens het bewaren niet kan breken of beschadigd kan raken.

Extra tips 

Je kunstgebit reinigen is dus heel belangrijk, maar ook heel makkelijk. Om ervoor te zorgen dat jij en je kunstgebit goed blijven, hebben we nog een paar extra tips:

 • Houd het liefst je kunstgebit ‘s nachts uit
 • Blijf nog steeds regelmatig de tandarts bezoeken voor check-ups
 • Maak GEEN gebruik van reguliere tandpasta’s en speciale bruistabletten, die kunnen namelijk voor beschadigingen zorgen
 • Voeg 1x in de week een scheutje natuurazijn toe aan het glaasje water, waar je kunstgebit ‘s nachts in zit te weken
 • Nogmaals: gebruik geen heet/kokend water!
 • Stop nooit het kunstgebit in de vaatwasser
 • Vervang de speciale kunstgebit borstel per 3 maanden, of als de haren versleten zijn

Veelvoorkomende problemen

Slechte adem en mondgeur

Slechte adem en mondgeur kunnen ontstaan door bacteriën en voedselresten op het kunstgebit. Regelmatig grondig reinigen en het poetsen van tandvlees, tong en eventuele natuurlijke tanden helpt. Met mondwater spoelen vermindert bacteriën en voorkomt een slechte adem.

Verkleuring of aanslag op het kunstgebit

Verkleuring of aanslag op het kunstgebit ontstaat door dagelijks gebruik en contact met voedsel en dranken. Gebruik speciale kunstgebitreinigers en vermijd gekleurde tandpasta’s. Spoelen na het eten en drinken helpt verkleuring voorkomen.

Irritatie of pijn bij het dragen van het kunstgebit

Irritatie of pijn bij het dragen kan veroorzaakt worden door een slechte pasvorm, scherpe randen of allergische reacties. Raadpleeg de tandarts voor aanpassingen. Vermijd langdurig dragen en reinig volgens de juiste (bovenstaande) methoden om irritatie of pijn te verminderen.

Beschadiging van het kunstgebit

Een kunstgebit kan beschadigd raken door een val of verkeerd gebruik. Vermijd het laten vallen van het kunstgebit en gebruik geen scherpe voorwerpen om het te reinigen. Bij beschadiging moet het kunstgebit zo snel mogelijk gerepareerd worden door een tandtechnicus. Of vraag advies aan jouw tandarts.

Langdurige ervaring met een Smyle 

Een kunstgebit reinigen is dus echt heel erg belangrijk voor het behoud van een gezonde mondhygiëne en het verlengen van de levensduur van het kunstgebit. Door regelmatig en grondig te reinigen, kunnen tandvleesproblemen en infecties worden voorkomen, terwijl de functionaliteit van het kunstgebit behouden blijft. Het zorgvuldig volgen van de stappen voor reiniging, het vermijden van schade en het regelmatig laten controleren van het kunstgebit door een tandarts dragen allemaal bij aan een succesvolle en langdurige ervaring met ons kunstgebit.