NIEUWE STUDIE: MICROPLASTICS IN 9/10 COSMETICA PRODUCTEN, INCLUSIEF TANDPASTA!

Afgelopen week publiceerde onze partner de Plastic Soup Foundation de resultaten van hun laatste onderzoek: Plastic – Het Verborgen Schoonheids Ingrediënt. Het onderzoek is de eerste in zijn soort en omvat de belangrijkste huishoudelijke cosmeticamerken. De Plastic Soup Foundation analyseerde de gegevens van hun Beat The Microbead app, hierdoor kwamen ze erachter dat 87% (neem even een moment om dit getal goed in je op te nemen, misschien moet je even gaan liggen?) van de producten van de grootste merken de zogenaamde microplastics bevatten. 

Een opmerkelijk feit, aangezien veel producenten al een lange tijd beloven om microbeads van hun ingrediëntenlijsten te schrappen, suggereert dat deze bedrijven zich bewust zijn van de potentiële gevaren die in dergelijke bestanddelen verborgen zitten. Logisch, want je hoeft geen bioloog of medisch specialist te zijn om te beseffen dat het dagelijks gebruik van tandpasta, shampoo of gezichtscrème vol microplastics wel eens slecht zou kunnen uitpakken voor zowel mens als milieu! Hun drijfveer om ze desondanks te blijven gebruiken? Een gok zou zijn dat het rijmt op ‘held’. Maar waarom zou jij je druk maken over een of ander plastic verslag??

Wist je dat er alleen al in Europa elke minuut 7 kilo microplastics afkomstig van cosmetica het milieu in worden gespoeld? En wist je dat er vele, vele soorten microplastics zijn waarvan we niets weten over de gezondheidseffecten op de lange termijn? En dat wetenschappers zich grote zorgen maken over de huidige stand van zaken met betrekking tot plastic in onze wereld? En heb je gehoord dat in een Nederlands onderzoek voor het eerst in de geschiedenis van de mens microplastics zijn aangetroffen in 80% van de bloedbanen van hun proefpersonen? Nog zo’n mijlpaal waar we niet echt vrolijk van worden. Dus, de wetenschappers zijn het erover eens, de grote producenten zijn op de hoogte en ontkennen tegelijkertijd, de consumenten en het milieu moeten veranderen… Wat te doen?

De mensen van PSF vergelijken deze situatie met een casino dat ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee brengt. Stel je een roulettetafel voor, waar je met slechts 13% van de getallen relatief eenvoudige prijzen kunt winnen, zoals zijdezacht haar, een gehydrateerde huid of een muntachtig gebit, terwijl achter de overige 87% van de getallen geheime prijzen schuil kunnen gaan, zoals microscopisch kleine plastic deeltjes die je lichaam binnendringen of onomkeerbare milieuschade. Nu, zou je aan deze tafel mee spelen zonder vragen te stellen, of zou je vragen om een kleine wijziging van de regels? Want op dit moment, zo stelt PSF, doen de meesten van ons het eerste.

En dit is waar hun #DareToCare campagne om de hoek komt kijken! De Plastic Soup Foundation daagt de mensen uit die onze cosmetica maken om transparant te zijn en te stoppen met het gebruik van alle potentieel schadelijke microplastics, en wel nu meteen. Bij Smyle sluiten we ons aan bij hun oproep aan iedereen die cosmetica gebruikt en geeft om hun gezondheid en de toekomst van de planeet. Stuur alstublieft jouw favoriete merk een bericht en vraag hen te stoppen met het gebruik van alle microplastics, zonder uitzonderingen. Je kunt dit doen door de merken op de PSF website te zoeken en ze een duidelijke, vooraf geschreven boodschap te sturen. Het kan nooit kwaad om het te vragen en het kost minder dan een minuut! 

Samen kunnen we een duidelijk signaal afgeven. Genoeg is genoeg, of om de mensen van de Plastic Soup Foundation een beetje te quoten: “we willen plastic uit ons lichaam en uit het milieu, nu!”

Teken de petitie, ga naar de website van de Plastic Soup Foundation.