SLECHTE ADEM: WAT TE DOEN?

Slechte adem
Slechte adem

Welke geur je uitademt, kan een grote impact hebben op je dagelijks leven en je zelfvertrouwen beïnvloeden. Slechte adem, ook wel bekend als halitose, is een veelvoorkomend probleem dat velen van ons op een bepaald moment hebben ervaren. Of het nu een incidenteel probleem is na het eten van bepaald voedsel of een aanhoudende zorg, het is belangrijk om te begrijpen wat de oorzaken zijn en natuurlijk wat je eraan kunt doen.

Wat veroorzaakt slechte adem?

Slechte adem, ook wel bekend als halitose, kan verschillende oorzaken hebben die variëren van mond gerelateerde factoren tot onderliggende gezondheidsproblemen. 

Mondhygiëne

Allereerst speelt mondhygiëne een cruciale rol bij het ontstaan van slechte adem. Onvoldoende poetsen en flossen van de tanden kan leiden tot de opbouw van bacteriën in de mond, wat resulteert in een onaangename geur. 

Voeding

Daarnaast kan voeding ook een aanzienlijke invloed hebben op de ademgeur. Het consumeren van bepaalde voedingsmiddelen, zoals knoflook, uien en kruidig eten, kan resulteren in een tijdelijk slechte adem. 

Tandheelkundige problemen

Tandheelkundige problemen, zoals tandbederf en tandvleesaandoeningen, dragen ook bij aan het ontstaan van halitose. Bacteriën die zich ophopen in de mondholte en tussen de tanden kunnen een onaangename geur veroorzaken. 

Bepaalde medicatie

Bovendien kunnen bepaalde medicijnen bijwerkingen hebben die slechte adem veroorzaken, vooral wanneer ze invloed hebben op de speekselproductie. 

Slechte adem: wat te doen?

Om slechte adem effectief aan te pakken, is het heel erg belangrijk om allereerst te beginnen met een goede mondhygiëne. Regelmatig tandenpoetsen en flossen zijn de basisprincipes van een gezonde mond. Poets je tanden minstens twee keer per dag gedurende twee minuten met een fluoridehoudende tandpasta. Vergeet ook niet je tong te reinigen, aangezien bacteriën zich daar kunnen ophopen en een belangrijke oorzaak van slechte adem kunnen zijn. Gebruik een tongschraper of poets zachtjes over je tong met je tandenborstel. Daarnaast kunnen mondspoelingen en kauwgom met antibacteriële eigenschappen helpen om de bacteriën in de mond te verminderen en een frissere adem te bevorderen.

Naast mondhygiëne is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan je voeding. Sommige voedingsmiddelen, zoals knoflook en uien, kunnen een sterke geur achterlaten in de mond. Probeer deze voedingsmiddelen te vermijden of combineer ze met andere voedingsmiddelen die de geur kunnen neutraliseren, zoals peterselie of munt. Daarnaast kunnen voedingsmiddelen met een hoog watergehalte, zoals komkommer en selderij, helpen bij het stimuleren van de speekselproductie, wat helpt om bacteriën weg te spoelen en een slechte adem te verminderen.

Als tandheelkundige problemen de oorzaak zijn van je slechte adem, is het raadzaam om een tandarts te raadplegen. Tandbederf, tandvleesaandoeningen en een droge mond kunnen allemaal bijdragen aan een onaangename ademgeur. De tandarts kan de onderliggende oorzaak van de problemen identificeren en een passende behandeling voorstellen, zoals het vullen van gaatjes, professionele gebitsreiniging of het voorschrijven van medicijnen.

In sommige gevallen kan slechte adem worden veroorzaakt door medicijnen die je gebruikt of gezondheidsproblemen die je hebt. Als je vermoedt dat dit het geval is, is het belangrijk om dit met je huisarts te bespreken. De arts kan de medicatie evalueren en indien nodig alternatieven voorstellen. Bovendien kan het behandelen van eventuele gezondheidsproblemen, zoals sinusinfecties, gastro-intestinale aandoeningen of diabetes, helpen om de slechte adem te verminderen.

Tot slot, vergeet niet dat regelmatige tandheelkundige controles van cruciaal belang zijn om problemen vroegtijdig te detecteren en te behandelen. Een tandarts kan eventuele tandheelkundige problemen opsporen voordat ze slechte adem veroorzaken en kan advies geven over de juiste mondverzorgingstechnieken en producten.

Slechte adem aanpakken: de beste routine

Om een slechte adem aan te pakken, moet je dus beginnen met een goede mondhygiëne. Dit doe je door middel van het toepassen van de juiste mondverzorgingsroutine. Zo ziet die eruit:

Stap 1:

  • Poetsen van de tanden

De eerste stap in je perfecte mondverzorgingsroutine is vanzelfsprekend en hopelijk doe jij dit elke dag. Kies een tandenborstel die bij jou past en waar je comfortabel mee bent. Tandartsen adviseren om te poetsen met een tandpasta die fluoride bevat, zoals onze Smyle tandpasta tabletten. Op deze manier poets je veganistisch, diervriendelijk, zonder plastic en zonder microplastics. Als je liever zonder fluoride poetst, is dat ook geen probleem, we hebben ook tandpasta zonder fluoride. Heb je een tandenborstel en tandpasta gekozen? Gebruik ze dan twee keer per dag, ongeveer twee minuten lang.

Stap 2:

  • Flossen met flosdraad

Flossen na het tandenpoetsen is erg belangrijk, omdat je met de tandenborstel niet overal in je mond kunt komen. Tandplak wordt gevormd en met alleen poetsen verwijder je het niet volledig. Flos daarom minimaal 2 of 3 keer per week na het tandenpoetsen.

Stap 3: 

  • Maak gebruik van een tongschraper

Maak dan nu gebruik van een tongschraper. Op deze manier schraap je bacteriën weg van je tong, wat heel erg kan helpen bij een slechte adem! Heb je geen tongschraper? Geen probleem. Dit kan je namelijk ook doen met je tandenborstel. 

Stap 4: Mondwater

Nu je tanden zijn gepoetst, geflost en geschraapt, is het tijd voor mondwater. Door te spoelen met mondwater worden de overgebleven slechte bacteriën in je mond gedood, zelfs op moeilijk bereikbare plaatsen. Mondwater beschermt je tandglazuur en zorgt voor een frisse adem!

Door het toepassen van deze stappen kom jij al een eind weg! 

Extra tips:

  • Poets met een tandpasta die fluoride bevat: Fluoride versterkt het tandglazuur en helpt tandbederf te voorkomen.
  • Maak het liefst van een elektrische tandenborstel: Elektrische tandenborstels kunnen efficiënter zijn in het verwijderen van tandplak en zorgen voor een grondige reiniging van je tanden en tandvlees.
  • Zorg ervoor dat je tijdens het poetsen van de tanden niet te veel druk uitoefent
  • Poets het liefst met een tandenborstel met zachte borstelharen, dit is wat fijner voor jouw tandvlees

Jouw beste vriend bij slechte adem

Een effectieve aanvulling op een goede mondhygiëne is het gebruik van mondwater. Mondwater kan een waardevol hulpmiddel zijn bij het bestrijden van slechte adem. Weet wel dat mondwater geen vervanging is voor tandenpoetsen en flossen, maar eerder een aanvulling daarop

Mondwater kan verschillende voordelen bieden:

Doden van bacteriën

Ten eerste kan het helpen bij het doden van bacteriën die een slechte adem veroorzaken. Veel mondspoelingen bevatten antibacteriële ingrediënten zoals chloorhexidine, cetylpyridinium chloride of waterstofperoxide, die bacteriën doden en de opbouw van plaque verminderen. Door regelmatig mondwater te gebruiken, kun je dus de hoeveelheid bacteriën in je mond verminderen en een frissere adem behouden.

Verwijderen van voedselresten

Daarnaast kan mondwater helpen bij het verwijderen van voedselresten en andere deeltjes die vastzitten tussen je tanden en moeilijk te bereiken zijn met een tandenborstel of flosdraad. Het spoelen met mondwater kan deze resten losmaken en wegspoelen, waardoor je mond schoner wordt en de kans op een slechte adem afneemt.

Bij het kiezen van een mondwater is het belangrijk om op te letten welke ingrediënten het bevat. Zoek naar een mondwater dat alcoholvrij is, aangezien alcohol de mond kan uitdrogen en daardoor juist een slechte adem kan veroorzaken. Kies liever voor een mondwater met natuurlijke ingrediënten zoals tea tree olie, eucalyptus olie of pepermuntolie, die een verfrissend effect hebben en een aangename geur achterlaten. Het is ook heel erg belangrijk om het mondwater op de juiste manier te gebruiken. Volg de instructies op de verpakking en spoel je mond gedurende de aanbevolen tijd. Vermijd het doorslikken van het mondwater, tenzij specifiek vermeld dat het veilig is om te doen. Onthoud dat mondwater een aanvulling is op, en geen vervanging voor, een goede mondhygiëne routine.

Hoe gebruik je mondwater?

Ook al lijkt het je misschien eenvoudig. Dit zijn de juiste stappen bij het gebruik van mondwater:

Stap 1:

Begin met het poetsen en flossen van je tanden om plaque en voedselresten te verwijderen die zich hebben opgehoopt op en tussen je tanden.

Stap 2:

Gebruik de juiste hoeveelheid mondspoeling, meestal zo’n 20 ml. Het is echter altijd het beste om de instructies op de verpakking te volgen.

Stap 3:

Spoel je mond grondig, zorg ervoor dat de mondspoeling alle delen van je mond bereikt. Neem hier ongeveer 30 seconden tot een minuut de tijd.

Stap 4:

Spuug de mondspoeling uit, dit is namelijk niet bedoeld om ingeslikt te worden.

Stap 5:

Vermijd het eten, drinken en poetsen van de tanden gedurende minstens 30 minuten na het spoelen. Op deze manier krijgen de actieve ingrediënten in de mondspoeling de tijd om hun werk te doen.

Tip: Er bestaan diverse varianten van mondspoelmiddelen die op de markt verkrijgbaar zijn, elk met hun eigen individuele voordelen. Namelijk: Anticariës, antiplaque, antiseptische, tandvlees beschermende en whitening. Meer weten over mondspoeling of de soorten hiervan? Klik dan hier om er alles over te weten!

Wanneer moet ik een professional raadplegen?

Het is belangrijk om een tandarts of huisarts te raadplegen wanneer je last hebt van aanhoudende slechte adem. Hoewel een goede mondhygiëne en gezonde levensstijl meestal de meeste gevallen van slechte adem kunnen verhelpen, kunnen er onderliggende gezondheidsproblemen zijn die specifieke behandeling vereisen. Een professional kan een grondig onderzoek uitvoeren om de oorzaak van jouw slechte adem vast te stellen en een passend behandelplan voor te stellen. Zij kunnen ook beoordelen of er sprake is van tandheelkundige problemen, zoals tandbederf, tandvleesaandoeningen of een droge mond, die bijdragen aan de slechte adem. Het vinden van de juiste professional begint met het raadplegen van een tandarts of huisarts die gespecialiseerd is in mondgezondheid. Deze professionals hebben de expertise en ervaring om een diagnose te stellen en effectieve behandelingen voor te schrijven. Je kunt je informeren bij vrienden, familie of collega’s voor aanbevelingen. Daarnaast kun je online zoeken naar recensies en ervaringen van anderen die hetzelfde probleem hebben (gehad).

Bij het bespreken van het probleem is het belangrijk om open en eerlijk te zijn over jouw symptomen en de duur van de slechte adem. Beschrijf de stappen die je al hebt genomen om het probleem aan te pakken, zoals het verbeteren van jouw mondhygiëne of het aanpassen van jouw voeding. Dit helpt de professional een volledig beeld te krijgen van jouw situatie en de best mogelijke behandeling voor te stellen. Wees niet beschaamd of terughoudend, want professionals zijn er om jou te helpen en hebben vaak ervaring met vergelijkbare situaties.

Tips voor ochtendadem

Wanneer we ‘s ochtends wakker worden, ervaren velen van ons de onaangename geur van ochtendadem. Dit wordt veroorzaakt door de afname van speekselproductie gedurende de nacht, wat resulteert in een drogere mond. Een droge mond creëert een ideale omgeving voor de groei van bacteriën, wat leidt tot de typische slechte adem. Gelukkig zijn er enkele eenvoudige tips die je kunt volgen om ochtendadem te voorkomen. Ten eerste is het belangrijk om voor het slapengaan grondig je tanden te poetsen en te flossen om voedselresten en bacteriën te verwijderen. Vergeet niet om ook je tong voorzichtig te reinigen, omdat zich daar vaak bacteriën ophopen. Daarnaast kan het nuttig zijn om voor het slapengaan een mondspoeling te gebruiken die antibacteriële eigenschappen heeft. Dit helpt bij het verminderen van de bacteriën in de mond gedurende de nacht. Het hydrateren van jezelf door voldoende water te drinken gedurende de dag kan ook helpen bij het voorkomen van ochtendadem. Water stimuleert de speekselproductie, wat de mond gehydrateerd houdt en de groei van bacteriën vermindert. Het volgen van deze eenvoudige tips kan helpen om de onaangename geur van ochtendadem effectief te verminderen, zodat je met een frisse adem de dag kunt beginnen.

Van een slechte adem, naar een fris gebit

Slechte adem kan een bron van zorgen en ongemak zijn, maar gelukkig zijn er manieren om het probleem aan te pakken en een frisse adem te behouden. Door bewust te zijn van de mogelijke oorzaken, zoals mondhygiëne, voeding, tandheelkundige problemen, medicijnen en gezondheidsproblemen, kunnen we gerichte actie ondernemen. Het is belangrijk om een goede mondverzorgingsroutine te handhaven, regelmatig tandheelkundige controles te ondergaan en eventuele onderliggende gezondheidsproblemen aan te pakken. Door deze praktische tips toe te passen en hulp te zoeken bij professionals indien nodig, kunnen we weer vol vertrouwen genieten van een frisse adem en ons richten op een leven vol positieve interacties en zelfverzekerdheid. Laten we onze adem niet langer een bron van zorg zijn, maar een zorgvuldig verzorgd aspect van onze algehele gezondheid. Bovendien kunnen het eten van gezonde voedingsmiddelen, het drinken van voldoende water en het vermijden van roken ook bijdragen aan een frisse adem.