ONDERNEMEN MET MAATSCHAPPELIJKE IMPACT

Community tandpastamerk bespaart 500.000 plastic tandpastatubes

Dat plastic en microplastics schadelijk zijn voor mens, dier en milieu, is inmiddels wel duidelijk. Gelukkig zijn er steeds meer consumenten die hier iets aan willen doen!

Iedereen gebruikt dagelijks plastic, vaak zonder er bij stil te staan. Maar is dit wel echt nodig? Niet als het aan Almar Fernhout ligt. De mede-oprichter van Smyle zegt hierover: “Dat plastic en microplastics schadelijk zijn voor mens, dier en milieu, dat weten we ondertussen wel. Gelukkig zijn er steeds meer consumenten die hier iets aan willen doen en plasticvrije, duurzame verpakkingen en producten zoeken”. Goede alternatieven zijn bijvoorbeeld shampoo bars, wasstrips of -poeder en dus ook tandpasta.

De grote jongens doen mee
Maar voor een grote impact heb je de belangrijke retailers nodig. Fernhout: “De positieve impact op het milieu wordt substantieel door onze samenwerkingen met nationaal opererende supermarkt- en drogisterijketens. Dit betekent dat ook de ‘mainstream retailers’ een prioriteit van duurzaamheid maken. En dat de grote jongens nu met ons meedoen, bevestigt dat wij als vooruitstrevende partij op de juiste weg zitten”.

(Micro)plasticvrij tandenpoetsen
Tandenpoetsen kan namelijk prima zonder plastic tubes. Je gebruikt dan een tandpasta tabletje. Deze bewaar je in een glazen flesje dat telkens wordt gevuld vanuit een papieren navulverpakking. Fernhout: “Onze tabs zijn bewezen effectief voor de mondgezondheid en worden al door veel tandartsen geadviseerd. Gewone’ tandpasta zit vol chemische stoffen zoals microplastics en weekmakers. Deze doen niets of weinig voor je gebit en zijn zeker niet duurzaam. Wij werken alleen met goede, natuurlijke ingrediënten en duurzame verpakking en verzending.”

Plastic Soup Foundation
Niet alleen de makers en gebruikers van Smyle zijn enthousiast over de tabletten van het Amsterdamse merk. Maria Westerbos, directeur van Plastic Soup Foundation en dus goed geïnformeerd over duurzaamheid en plastic. Volgens haar is “Smyle is een mooi voorbeeld van een product dat niet alleen overbodig plastic bespaart, maar ook nog eens gezonder is voor mond en lichaam”.