MICROPLASTICS: HET MILIEUPROBLEEM VAN DE TOEKOMST

De kans is groot dat het begrip ‘microplastics’ je bekend in de oren klinkt, aangezien het recent groot in het nieuws was. Onderzoekers van de Vrije Universiteit hebben namelijk voor het eerst in de geschiedenis microplastics in menselijk bloed aangetroffen. En niet bij een paar, maar bij 80% van de proefpersonen!! Dat is behoorlijk eng en het bericht ging dan ook direct viral. Maar wat zijn microplastics eigenlijk, waar ging het onderzoek over en hoe zit het met microplastic in tandpasta? Bij Smyle vinden we het belangrijk om deze vragen goed te beantwoorden, omdat het iedereen aangaat!

Definitie

Microplastics zijn alle stukjes plastic die kleiner zijn dan 5 mm, soms kun je ze niet eens zien. Ze zijn niet afbreekbaar en vallen in steeds kleinere deeltjes uiteen. Vandaar de naam microplastics. Deze deeltjes vinden we inmiddels dus overal. Ze komen uit onze cosmeticaproducten, kleding en andere producten, via rivieren en oceanen in ons voedsel en dus ook in onze lichamen. Krankzinnig, toch?  

Er zijn twee groepen: primaire en secundaire microplastics. Primaire microplastics zijn bewust in bijvoorbeeld cosmetica, afwas, en- schoonmaakmiddelen verwerkt om een bepaalde functie te vervullen. Secundaire microplastics komen van de slijtage van bijvoorbeeld autobanden en nylon of polyester kleding.

De allergrootste boosdoener is nog steeds plastic afval. Verpakkingen, tasjes, flessen en noem maar op. Wanneer deze in het milieu terechtkomen, vallen ze uit elkaar in steeds kleinere deeltjes. Tot het uiteindelijk microplastics zijn. 

Microplastics gevonden in menselijk bloed

Nadat het wetenschappelijke tijdschrift ‘Environmental International’ het onderzoek van de VU heeft gepubliceerd volgden andere platforms al snel. Over de impact en schadelijkheid kunnen de wetenschappers nog niet voldoende vertellen, al maken zij zich grote zorgen over de langetermijneffecten. Het onderzoek laat namelijk ook zien hoe microplastics door het lichaam reizen en zich uiteindelijk nestelen in de organen. De helft van de genomen monsters bevat PET-plastic, dat vaak gebruikt wordt voor drinkflesjes. Een derde bestond uit resten van voedselverpakkingen, meestal polystyreen. Bij een kwart ging het over plastics waarvan meestal zakjes worden gemaakt; polyethyleen. 

Cosmetica producten

Maar helaas zijn deze producten niet het enige probleem. Van cosmetica zoals haargel, make-up, deodorant, en ​​gezichtscrèmes bevat 87% microplastics. En dan hebben we het nog niet eens over de verpakkingen. Sinds de jaren 60 worden plastics met opzet toegevoegd aan deze producten. Er is zelfs een ‘mooi’ woord voor: microbeads. Deze binden ingrediënten, verdunnen, reinigen of zorgen voor schuim. Van scrub tot tandpasta, bijna allemaal zitten ze vol microplastics.

Wanneer je zo’n product gebruikt komen de microbeads uiteindelijk in het water terecht. Die deeltjes zijn namelijk zo enorm klein dat ze door het waterzuiveringssysteem glippen en ons grondwater, de rivieren, en uiteindelijk de zee vervuilen. 

Eten en drinkwater

Helaas komen deze vervelende, minuscule deeltjes daardoor ook voor in ons eten én ons drinkwater. Zo zijn de microplastics al gevonden in bier, honing, kraanwater, theezakjes, en vis -en schaaldieren. Hoe schadelijk dit is, is nog niet helemaal bekend. Maar, nogmaals, de wetenschap maakt zich echt hele grote zorgen over de toekomst. Plastic vergaat namelijk bijna niet en er worden iedere dag meer plastics geproduceerd. Dit is slecht voor het milieu, mens, én dier. Gelukkig zijn er steeds meer plasticvrije alternatieven verkrijgbaar. Sterker nog, microplastic is één van de reden dat wij Smyle hebben opgericht! Wil je weten wat er in jouw cosmetica zit? Download dan de gratis Beat The Microbead app. Wil je zeker weten dat je zonder microplastics poetst, dan kies je voor Smyle!