TANDENPOETSEN VOOR OF NA ONTBIJT?

Tandenpoetsen-voor-of-na-ontbijt

Een dag begint vaak met een goed ontbijt, een warme kop thee of koffie en een frisse poetsbeurt! Maar in welke volgorde moeten deze twee activiteiten worden uitgevoerd? Is het beter om tanden te poetsen voor of na ontbijt? Dit is voor de meeste mensen nog een grote vraag. Wij leggen de  voordelen en nadelen aan je uit.

Tandenpoetsen voor het ontbijt: de voordelen

Door ’s ochtend je tanden te poetsen, wordt het gebit herstart om het voedsel van de aankomende dag te ontvangen en verwijdert het de bacteriën die ’s nachts in je mond groeien. Deze bacillen zorgen voor ochtendadem en veranderen suikers in zuren (daarom is suiker slecht voor de tanden).

Verwijderen van bacteriën
Wanneer je slaapt, produceert je lichaam minder speeksel, waardoor er meer bacteriën in je mond blijven zitten. Door je tanden te poetsen vóór het ontbijt verwijder je deze bacteriën en voorkom je dat ze zich vermenigvuldigen. Op deze manier zorg je voor een gezonde mond en voorkom je problemen zoals tandbederf en tandvleesontsteking.

Voorkomen van verkleuring van tanden
Voedingsmiddelen zoals koffie, thee en fruitsappen bevatten stoffen die je tanden kunnen verkleuren. Door je tanden te poetsen vóór het ontbijt voorkom je dat deze stoffen zich aan je tanden hechten en verkleuring veroorzaken.

Besparen van tijd
Tandenpoetsen vóór het ontbijt kan ook tijd besparen. Op deze manier hoef je na het ontbijt niet nog eens je tanden te poetsen, wat weer tijd scheelt in je ochtendroutine.

Tandenpoetsen na het ontbijt: de voordelen

Uit onderzoek van Frank Abbas, hoogleraar tandheelkunde aan het Universitair Medisch Centrum te Groningen, is gebleken dat de tanden licht kunnen beschadigen tijdens het poetsen na het drinken van vruchtensap of frisdrank. Door het drinken van dranken met een lage pH-waarde wordt namelijk uw tandglazuur tijdelijk verzwakt.

Verder geeft hij aan dat niet de tandenborstel, maar juist de tandpasta het glazuur kan beschadigen. In tandpasta zit namelijk een middel dat gele of bruine aanslag op uw tanden verwijdert. Maar zit hier juist te veel van dit middel in? Dan kunt u daarmee de beschermlaag beschadigen. Vraag daarom uw tandarts om advies welke tandpasta u het beste kunt gebruiken.

Frissere adem gedurende de dag
Door na het ontbijt je tanden te poetsen, kun je ervoor zorgen dat je adem gedurende de dag fris blijft. Vooral als je ontbijt met voedingsmiddelen zoals koffie, sap of yoghurt, die sterke geuren kunnen achterlaten in je mond.

Betere mondhygiëne
Door na het ontbijt je tanden te poetsen, verwijder je de voedselresten en bacteriën die zich tijdens het ontbijt op je tanden hebben opgehoopt. Dit kan helpen om gaatjes en tandvleesproblemen te voorkomen.

Voorkomen van tandvlekken
Als je ontbijt met voedingsmiddelen zoals bessen, jam, of tomaten, kunnen deze vlekken achterlaten op je tanden. Door na het ontbijt te poetsen, kun je deze vlekken voorkomen en je tanden schoon en wit houden.

Waarom niet na het ontbijt tandenpoetsen?

Tandenpoetsen voor of na ontbijt hebben beide naast voordelen, ook verschillende nadelen:

Nadelen van tandenpoetsen voor het ontbijt zou kunnen zijn, dat het de smaak beïnvloedt van het ontbijt. Zo kan het zijn dat jouw versgeperste sinaasappelsap nu ineens niet meer zo lekker smaakt. Het kan ook de slijmvliezen van de mond irriteren en uitdrogen, vooral als er agressieve ingrediënten in de tandpasta zitten.

Als je je tanden echter liever poetst nadat je hebt ontbeten, kun je beter 30 minuten wachten. En dat valt vaak moeilijk in een ochtendritueel te passen.’ Waarom moet je een half uur wachten? Telkens als je iets eet of drinkt (behalve water, koffie en zwarte thee) zetten bacteriën in de tandplak de suikers en koolhydraten in het voedsel om in zuur. Zo ontstaat een zuurstoot, een daling van de zuurgraad (pH) in de mond, die ongeveer 30 minuten duurt. Poetsen op het moment dat je mond het zuurst is, kan je tandglazuur aantasten.

Bij het poetsen na het ontbijt kan het de effectiviteit van het poetsen verminderen, omdat er voedselresten op de tanden en kiezen kunnen achterblijven. Ook kan het leiden tot een onaangename geur tijdens de ochtenduren voordat er gepoetst wordt. Daarnaast kan het leiden tot het overslaan van het poetsen van tanden, als je bijvoorbeeld haast hebt.

Tandenpoetsen voor of na ontbijt

Voor het ontbijt tandenpoetsen is technisch gezien beter voor het gebit, maar omdat de schade aan de tanden zo minimaal is, zou dit niet veel uit moeten maken. Voor mensen die grote hoeveelheden vruchtensap drinken of een sterk schurende tandpasta gebruiken is het wel een stuk verstandiger om voor het ontbijt de tanden te poetsen.

In tandpasta zit ook fluoride, wat weer zorgt voor sterker glazuur. Dit verkleint de kans dat het gebit wordt aangetast zodra je sap of frisdrank drinkt. Dit houdt in dat na het poetsen het gebit beter wordt beschermd tegen het ontbijt.

Dus, tandenpoetsen voor of na ontbijt? Aan beide kanten zitten genoeg voordelen en nadelen aan vast. Er is geen bewijs gevonden dat aantoont of tandenpoetsen voor of na ontbijt beter is. Uiteindelijk maakt het eigenlijk niet zo heel veel uit, zolang je maar goed poetst. Poets wanneer het voor jou uitkomt. Kies je ervoor om je tanden te poetsen na het ontbijt? Wacht dan even een halfuurtje voordat je je tandenborstel erbij pakt. Vooral als je iets met hoge zuurgraad hebt gegeten of gedronken, omdat dit de tanden tijdelijk kan verzwakken en omdat poetsen in deze toestand meer schade kan veroorzaken. Schakel bij twijfel je tandarts in voor advies!