ALLES OVER TANDPASTA DAT JE MOET WETEN

tandpasta

Wat is tandpasta

Tandpasta is een belangrijk product dat dagelijks gebruikt wordt en helpt bij een goede mondgezondheid. Een gezond lichaam begint namelijk ook bij een gezond gebit. Het woord zegt het zelf al; het is een soort pasta die ervoor gemaakt is om jouw tanden schoon en gezond te houden. Daarnaast helpt tandpasta je te beschermen tegen tandbederf en laat jouw gebit na elke poetsbeurt achter, met een frisse adem.

tandpasta

Waarom is tandpasta dan zo belangrijk?

Een gezond mens (lichaam) begint bij een gezond gebit. Een slechte mondverzorging kan namelijk leiden tot bijvoorbeeld vervelende tandpijn, gevoelig tandvlees en andere gezondheidsproblemen, die je dagelijks leven kunnen verstoren. Je tandenpoetsen met de juiste tandpasta is daarom mega belangrijk. Een frisse adem kan natuurlijk ook geen kwaad.

Hoe poets ik mijn tanden op de juiste manier?

Tandenpoetsen met tandpasta is dus heel belangrijk. Wat hier ook bij hoort is het tandenpoetsen op de juiste manier. Dit is hoe je dat doet:

 • Poets je tanden minstens twee keer per dag. Doe dit het liefst in de ochtend na het ontbijt en voor het slapengaan en zo’n 2 minuten lang. 
 • Gebruik een zachte tandenborstel zoals die van Smyle, zodat de borstelharen het glazuur van je tanden niet beschadigen.
 • Probeer niet te hard te poetsen en leg ook niet te veel druk op je tanden. Op deze manier voorkom je schade aan je tanden en tandvlees. 
 • Gebruik tandpasta dat bij je past. Gebruik vooral een tandpasta die fluoride bevat. Dat zorgt er namelijk voor dat je gaatjes voorkomt en helpt het glazuur te versterken.

Vergeet daarnaast ook niet te flossen, je tandenborstel regelmatig te vervangen of de opzetborstel als je elektrisch poetst en regelmatig de tandarts bezoekt. Zo houd jij je mond gezond!

Handmatig of elektrisch poetsen?

Je zal vast jezelf afvragen wat de beste manier is om te poetsen. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die poetsen met een elektrische tandenborstel, gezonder tandvlees hebben en veel minder gebitsproblemen. De Sonische elektrische tandenborstel van Smyle haalt namelijk meer vuil weg zoals tandplak en komt veel beter bij moeilijk bereikbare plekken. Het heeft een effectievere werking en zorgt er dus voor dat jouw gebit goed grondig gereinigd wordt. Daarnaast hoef je minder druk uit te oefenen bij het poetsen, wat helpt de tandvlees te beschermen. Ook hebben elektrische tandenborstels vaak extra functies, die handig kunnen zijn voor bij het poetsen. Smyle elektrische tandenborstel heeft bijvoorbeeld 5 verschillende poetsstanden: clean, whitening, polishing, mild en sensitive. Zo heeft elke poetsstand zijn eigen functie. Op deze manier heb jij de mogelijkheid om je borstel af te stellen op de stand die passend is voor jouw gebit. Mega handig, nietwaar?

De geschiedenis van tandpasta

De oude Egyptenaren begonnen 5000 jaar voor Christus met het maken van tandpoeders door takjes en zout te gebruiken om hun tanden schoon te maken. Het eerste tandpoeder bestond uit gebroken eierschalen, gemalen botjes of puimsteen, as en mirte, en de Egyptenaren worden ook wel gezien als de grondleggers van de tandpoeder. De Romeinen en Grieken gebruikten daarentegen een andere samenstelling voor hun tandpoeder, namelijk gemalen boombast en houtskool. Ze voegden ook kruiden toe om een slechte adem te bestrijden. In de 18e eeuw deden tandpoeders niet veel goeds voor de mondgezondheid. Artsen in Groot-Brittannië adviseerden tandpoeders die bestonden uit gemalen aarde, porselein en andere ingrediënten.

De eerste echte reinigende tandpasta

In 1824 creëerde een Amerikaanse drogist de eerste tandpasta in de geschiedenis die het gebit daadwerkelijk reinigde. De tandpasta was gemaakt van zeep en glycerine en moest met een stokje op de tanden worden aangebracht. Rond 1850 werd de eerste tandpasta ontwikkeld die vergelijkbaar was met de huidige tandpasta’s. De tandpasta, genaamd Dr. Sheffield’s Crème werd ontwikkeld door de Britse tandarts Washington Sheffield en bestond uit een combinatie van zeep en kalk. Het werd aanvankelijk verkocht in glazen potten, maar vanaf 1892 was het ook verkrijgbaar in tubes.

En zo heeft tandpasta zich door de jaren heen ontwikkeld. Tegenwoordig heb je eindeloos keuze uit tandpasta’s. Natuurlijke tandpasta, tandpasta voor kinderen, poeders en de welbekende tabletten. En noem maar op!

Verschillende soorten tandpasta’s

Elk persoon heeft zo zijn eigen voorkeuren en benodigdheden, ook als het gaat om tandpasta. Daarom zijn er verschillende soorten, zodat jij de perfecte verzorging kan geven aan jouw gebit, die je verdient!

Gevoelige tanden

Krimp je in elkaar als je een ijsje eet, of zelfs al als er een koud briesje langs je tanden gaat? Dan heb je last van gevoelige tanden. Dit ontstaat doordat het tandbeen (dentine) bloot komt te liggen, door te hard poetsen of een ontsteking . Komt dit blootliggende tandbeen in contact met warme, koude, zoete of zure prikkels? Dan kan dit de zenuw in de tanden prikkelen, waardoor die gevoeligheid dus ontstaat.

Hiervoor zijn speciaal ontworpen tandpasta’s voor gemaakt, om die gevoeligheid te verminderen. Deze soorten tandpasta’s bevatten vaak ingrediënten als kaliumnitraat of strontiumchloride. Maak je geen zorgen. Meestal staat er al duidelijk op de verpakking aangegeven of het product geschikt is voor gevoelige tanden. Ook de tandpasta tabletten van Smyle zijn geschikt voor jouw gevoelige tanden. Ijsjes eten zijn vanaf nu geen probleem meer voor jou!

Tandvleesproblemen

Heb je last van zwelling, roodheid en bloedingen bij je tandvlees? Dit betekent dat je tandvlees ontstoken is. Tijdens het poetsen voelt het tandvlees gevoelig aan. De juiste tandpasta kan deze tandvleesproblemen doen verminderen.

Dit probleem oplossen is simpel: poets je tanden met de fluoride tandpasta tabletten van Smyle. Dit is een van de belangrijkste ingrediënten in tandpasta. Fluoride helpt namelijk bij het versterken van de tanden en bij het voorkomen van gaatjes. Daarnaast bevatten veel tandpasta’s voor tandvleesproblemen stoffen zoals triclosan en tinfluoride, die kunnen helpen bij het verminderen van tandplak en het voorkomen van tandvleesontsteking.

Witte tanden

Kunnen jouw tanden wat meer wit gebruiken? Of ben je niet helemaal tevreden met de kleur van jouw tanden? Dan zijn er genoeg tandpasta’s die jou hierbij ondersteunen. De ingrediënten in deze tandpasta’s zijn vaak natriumbicarbonaat, waterstofperoxide of enzymen. Deze ingrediënten helpen om vlekken op de tanden te verminderen en ze witter te maken.                                                                                                                                  

Kies wel een tandpasta uit die goedgekeurd is door de tandheelkundige gemeenschap. Of vraag natuurlijk je tandarts om advies. Vergeet alleen niet dat deze tandpasta’s geen wondermiddelen zijn en dat de resultaten variëren van de conditie van je tanden en jouw persoonlijke gewoonten.

Tandpasta voor kids

Ook voor kinderen zijn speciale tandpasta’s ontworpen. De meeste tandpasta’s voor kinderen hebben een fruitige smaak en andere kleuren om kinderen aan te moedigen hun tanden te poetsen. Super fun voor de kids, maar onthoud wel dat de smaak van deze tandpasta’s geen garantie is voor de effectiviteit. Controleer altijd de verpakking om te controleren of er fluoride in zit en of hij aanbevolen is door tandartsen.

Natuurlijke tandpasta

Steeds meer mensen kiezen voor natuurlijke tandpasta, omdat zij streven naar een gezondere levensstijl en een beter milieu. Natuurlijke tandpasta is samengesteld uit uitsluitend natuurlijke ingrediënten en bevat geen stoffen en chemicaliën die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid of het milieu, zoals kunstmatige zoetstoffen, conserveermiddelen en kleurstoffen. Dit type tandpasta biedt een alternatief voor ‘’normale’’ tandpasta en heeft een vergelijkbaar effect bij het reinigen en beschermen van de tanden.

Inhoud van tandpasta

Heb je wel eens op de achterkant op de verpakking van een tandpasta gekeken? Daar staan wel talloze ingrediënten op. Ben jij benieuwd wat ze inhouden en wat elk ingrediënt doet en wat voor functie die heeft? Wij leggen het je simpel uit:

 • fluoride

We hebben hem al eerder besproken; fluoride. Dit is een héél belangrijk ingrediënt omdat het helpt je tandglazuur te versterken en bij het voorkomen van gaatjes. Over het algemeen bevatten de meeste tandpasta’s fluoride. Maar voor de zekerheid is het verstandig om alsnog even op de achterkant te kijken.

 • Schuurmiddelen

Schuurmiddelen, ook wel polijstmiddelen genoemd; deze middelen zoals siliciumdioxide of natriumcarbonaat zitten verwerkt in sommige tandpasta’s. Ze helpen bij het verwerken van vlekken, tandplak en andere bacteriën in je mond. Als je gevoelige tanden hebt, raden we je aan een tandpasta te gebruiken met mildere schuurmiddelen. 

 • Anti-plak- en tandsteenbestrijdende ingrediënten

Tandpasta’s die zink, citraat, triclosan en pyrofosfaten bevatten helpen bij het voorkomen van tandplak en tandsteen. Deze twee kunnen namelijk zorgen voor ontstekingen en andere problemen in het gebit. Bovenstaande ingrediënten zijn dus super belangrijk en niet te missen in jouw tandpasta.

 • Whitening-effect

Tandpasta’s die een whitening (witmakend) effect hebben, helpen bij het verwijderen van vlekken en verkleuringen op de tanden. Vaak worden hiervoor ingrediënten zoals waterstofperoxide en carbamide peroxide gebruikt. Sommige mensen kunnen echter gevoeligheid ervaren door deze producten. Het is dus aan te raden om zelf te beoordelen of je tevreden bent na het gebruik van deze tandpasta.

 • Gevoelige tanden

Tandpasta’s die geschikt zijn voor gevoelige tanden bevatten vaak ingrediënten als kaliumnitraat en strontiumchloride. Deze ingrediënten helpen de last van jouw gevoelige tanden te verminderen.

 • Frisse adem

Ingrediënten als chloorhexidine, triclosan of zink bestrijden bacteriën in de mond, die een slechte adem veroorzaken. De frisse smaak van tandpasta komt door menthol, pepermunt en eucalyptus. Na elke poetsbeurt laat deze tandpasta’s jouw mond achter met een heerlijk frisse adem, een lekkere smaak en geeft je mond een gezond gevoel.

Tandpasta kiezen: hoe doe ik dat?

Talloze soorten tandpasta’s in de winkel. Fluoride of geen fluoride? Natuurlijke tandpasta, kinder tandpasta? Zoveel keuzes! Zie jij door de bomen het bos niet meer? Wij weten waar je naar moet kijken voor het kiezen van de juiste tandpasta, die voldoet aan al jouw behoeften en je mondgezondheid naar het hoogste leven brengt! Dit zijn een aantal tips voor het kiezen van de juiste tandpasta voor jouw gebit:

 • Weet wat welk ingrediënt ongeveer doet en welke jij nodig hebt. Heb jij bijvoorbeeld last van gevoelige tanden? Let dan op tandpasta met ingrediënten zoals kaliumnitraat en strontiumchloride. Zoek je een tandpasta met whitening effect? Deze tandpasta’s hebben vaak ingrediënten als waterstofperoxide en carbamide peroxide. Vaak staan deze dingen al duidelijk aangegeven op de verpakking.
 • Check of de tandpasta goedgekeurd is door de ACTA. Dit betekent dat deze getest en aanbevolen is door de Academische Centra Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). Wanneer een tandpasta is goedgekeurd door de ACTA, geeft dit aan dat deze is getest volgens strikte wetenschappelijke normen en effectief werkt.
 • Bekijk altijd de hoeveelheid fluoride in de tandpasta. Een kind heeft bijvoorbeeld minder fluoride nodig dan een volwassene. Fluoride is een van de belangrijkste ingrediënten in tandpasta. Het helpt namelijk bij het versterken van de tandglazuur en het voorkomen van tandbederf. De meeste tandpasta’s bevatten tussen 1000 en 1500 ppm fluoride.
 • Tandpasta’s die anti-cariës werking hebben, zijn een aanbevolen optie voor personen die een verhoogd risico hebben op het krijgen van gaatjes. Deze tandpasta’s bevatten meestal extra fluoride om het tandglazuur te versterken en te beschermen tegen gaatjes.
 • Stel jezelf de vraag of deze tandpasta niet alleen goed is voor jou, maar ook het planeet. Is de tandpasta biologisch afbreekbaar? Bevat het product alleen maar natuurlijke ingrediënten? Vaak is dit ook al goed aangegeven op de verpakking.

Waarom de tandpasta tabletten van Smyle voor iedereen is!

Na al deze informatie zal je vast denken: ‘’Hoe ga ik nu ooit nog een tandpasta uit kunnen kiezen?’’ Paniek is hier niet voor nodig, want Smyle heeft alles wat je zoekt. 

Alleen natuurlijke ingrediënten

De tandpasta tabletten van Smyle bevatten alleen natuurlijke ingrediënten en bevatten bijvoorbeeld ook geen microplastics. Ze zijn dus niet alleen goed voor jouw tanden, maar ook voor de planeet 😉

Geschikt voor gevoelige tanden

Smyle is geschikt voor gevoelige tanden. Een koud ijsje eten is voor jou dus geen probleem meer en dus verleden tijd.

Gezonde en sterke tanden met fluoride

De tabletten bevatten fluoride en helpen dus jouw tandglazuur te versterken en bij het voorkomen van gaatjes. Je hebt zelfs keuze uit tabletten zonder fluoride als je dat liever hebt.

Vrij van plastic tubes

Naast het feit dat de tabletten geen microplastics bevatten, is de tandpasta vrij van plastic tubes. Ze komen namelijk in afbreekbare navulzakjes en een glazen bottle, zodat ze mooi verpakt zitten in jouw badkamer.

Vragen? Klik dan hier voor de Frequently Asked Questions 😉