TANDSTEEN VERWIJDEREN: ALLES WAT JE WILT WETEN

tandsteen verwijderen
tandsteen verwijderen

Tandsteen: je hebt er vast wel eens van gehoord. Het is een harde, verkalkte laag die zich vormt op de tanden en kiezen door de ophoping en verharding van tandplak. Deze harde laag wordt voornamelijk aangetroffen op plaatsen die moeilijk bereikbaar zijn tijdens het tandenpoetsen. Als je deze laag niet weghaalt, kan dit leiden tot tandvleesontsteking, parodontitis en andere vervelende problemen, die je absoluut niet wilt hebben. Daarom is tandsteen verwijderen dus zo belangrijk en dus vertelt Smyle jou alles wat je hierover wilt weten. 

Wat is tandsteen?

Tandsteen is een hard en verkalkt materiaal dat zich opbouwt op het tandoppervlak en onder het tandvlees. Het vormt zich wanneer tandplak, een kleverige laag bacteriën en voedselresten, niet grondig wordt verwijderd en mineralen in het speeksel het verharden. Dit proces staat bekend als mineralisatie. Tandsteen kan verschillende kleuren hebben, variërend van geel tot bruin, en het is meestal zichtbaar als harde afzettingen op het tandoppervlak, vooral rond de tandvleesrand. Wanneer je je vinger over tandsteen beweegt, voelt het ruw aan en het kan de tanden een onregelmatig oppervlak geven. Naast de zichtbare tandsteen kan er ook tandsteen onder het tandvlees aanwezig zijn, wat moeilijker te detecteren is zonder professionele tandheelkundige apparatuur. Het is belangrijk om op te merken dat de aanwezigheid van tandsteen gepaard kan gaan met verschillende symptomen, zoals slechte adem, gezwollen of bloedend tandvlees en verkleuring van de tanden. Deze symptomen wijzen op een mogelijke tandvleesontsteking, veroorzaakt door de aanwezigheid van tandsteen en de schadelijke effecten ervan op het tandvleesweefsel. Het verwijderen van tandsteen is daarom echt heel erg belangrijk om de mondgezondheid te behouden en verdere complicaties te voorkomen.

Waarom is tandsteen verwijderen dan zo belangrijk?

Tandsteen verwijderen is echt heel erg belangrijk voor het behoud van een goede mondgezondheid. Het is meer dan alleen een cosmetische kwestie. Tandsteen, dat zich ophoopt op de tanden en onder de tandvleesrand, kan ernstige gevolgen hebben voor zowel de mond als het algemene welzijn:

Tandvleesontsteking (gingivitis)

Ten eerste kan tandsteen leiden tot ontsteking van het tandvlees, ook wel bekend als gingivitis. De aanwezigheid van tandsteen op de tanden en langs de tandvleesrand irriteert het tandvlees en kan ervoor zorgen dat het rood, gezwollen en gevoelig wordt. Dit kan leiden tot bloedingen tijdens het poetsen of flossen. Als dit probleem niet zo snel mogelijk wordt behandeld, kan het zich ontwikkelen tot een ernstigere vorm van tandvleesaandoeningen, zoals parodontitis. 

Van gingivitis naar parodontitis

Parodontitis is een vergevorderde vorm van tandvleesaandoeningen waarbij de ontsteking zich uitbreidt naar de diepere weefsels en botstructuren rondom de tanden. Na verloop van tijd kan dit leiden tot het verlies van tanden en botweefsel. Daarnaast is er bewijs dat parodontitis verband houdt met andere gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en zelfs complicaties tijdens de zwangerschap. Door tandsteen regelmatig te verwijderen, kunnen deze risico’s worden verminderd en kan de mondgezondheid worden beschermd. 

Minder zelfvertrouwen

Omdat tandsteen een gele of bruine kleur kan hebben, kunnen de tanden er onverzorgd en verkleurd uitzien. Dit kan leiden tot een verminderd zelfvertrouwen en zelfbewustzijn bij mensen, vooral wanneer ze glimlachen of praten in sociale situaties. Door tandsteen regelmatig te verwijderen, kunnen de natuurlijke witheid en helderheid van de tanden worden hersteld, waardoor een stralende glimlach ontstaat. 

Slechte adem

Daarnaast kan tandsteen ook andere problemen veroorzaken, zoals slechte adem. De bacteriën die zich ophopen op tandsteen produceren geurige verbindingen die een erg onaangename mondgeur veroorzaken. Dit kan sociale en persoonlijke interacties beïnvloeden. Het regelmatig verwijderen van tandsteen helpt bij het verminderen van slechte adem en draagt dus bij aan een frisse adem.

Tandsteen verwijderen: hoe dan?

Na al die informatie zal je vast denken: ‘’Hoe doe je dat nou eigenlijk? Tandsteen verwijderen?’’ Dit wordt meestal gedaan door een tandheelkundige professional zoals jouw tandarts of de mondhygiënist.

Professionele tandsteenverwijderingstechnieken worden uitgevoerd door tandheelkundige professionals, meestal tandartsen of mondhygiënisten. De meest voorkomende techniek is het schrapen en polijsten van tandsteen. Tijdens deze procedure gebruikt de tandarts of mondhygiënist een speciaal instrument, een scaler genaamd, om voorzichtig de tandsteen van de tanden en onder het tandvlees te verwijderen. Na het schrapen wordt het gebit gepolijst met een roterende borstel en een polijstpasta om eventuele ruwe plekken glad te maken. Een andere professionele methode is ultrasone reiniging. Hierbij wordt een ultrasone scaler gebruikt, die trillingen en geluidsgolven genereert om het tandsteen los te maken en te verwijderen. Dit is een effectieve en efficiënte methode die vaak wordt gebruikt bij grotere hoeveelheden tandsteen. Daarnaast zijn er ook geavanceerdere technieken beschikbaar, zoals laserbehandelingen. Lasers worden gebruikt om tandsteen te verdampen en bacteriën te doden. Deze methode kan nauwkeuriger zijn en minder ongemak veroorzaken dan traditionele schrapende technieken, maar het is mogelijk niet overal beschikbaar en kan duurder zijn.

Naast professionele behandelingen zijn er ook verschillende methoden om tandsteen thuis te verwijderen. Tandsteenverwijderende tandpasta’s zijn bijvoorbeeld verkrijgbaar bij drogisterijen en supermarkten. Deze tandpasta’s bevatten speciale ingrediënten, zoals enzymen of schuurmiddelen, die helpen bij het oplossen of verwijderen van tandsteen. Het is belangrijk op te merken dat deze tandpasta’s alleen effectief zijn voor het verwijderen van oppervlakkige tandsteen en niet voor diepliggende tandsteen.

Hoewel het mogelijk is om tandsteen thuis te verwijderen, is het echt goed om te weten dat professionele behandelingen vaak effectiever en grondiger zijn. Een tandarts of mondhygiënist kan namelijk tandsteen op moeilijk bereikbare plaatsen verwijderen en eventuele andere mondgezondheidsproblemen opsporen. Het is daarom raadzaam om regelmatig tandheelkundige controles en reinigingen te ondergaan, zelfs als je zelf tandsteen verwijdert door middel van een speciale tandpasta bijvoorbeeld. 

Wat je zelf kunt doen

Tandsteen verwijderen zelf gaat vrij moeilijk. Maar om tandsteen te voorkomen en een goede mondgezondheid te behouden, zijn er verschillende stappen die je zelf kunt nemen. 

 • Tandenpoetsen

Het begint allemaal met een consistente en effectieve mondhygiëne routine. Ten eerste is regelmatig tandenpoetsen echt super belangrijk. Poets je tanden minstens twee keer per dag gedurende twee minuten met het liefst een fluoridehoudende tandpasta en/of elektrische tandenborstel. Zorg ervoor dat je alle tandoppervlakken, inclusief de achterkant van je tanden en je tong, grondig poetst. Het gebruik van een zachte tandenborstel en het toepassen van zachte, cirkelvormige bewegingen helpt om tandplak, de voorloper van tandsteen, effectief te verwijderen.

 • Flossen 

Naast tandenpoetsen is flossen een belangrijke stap in je mondhygiëne routine. Flos dagelijks om tandplak en voedselresten te verwijderen die zich tussen je tanden bevinden, waar de tandenborstel moeilijk bij kan komen. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het flossen, zodat je het tandvlees niet beschadigt. Gebruik een zijden flosdraad of flosboogjes en zorg ervoor dat je tussen elke tand heen en weer beweegt.

 • Tongschrapen

Ook naast de bovengenoemde stappen is tongschrapen een effectieve methode om de mondhygiëne te verbeteren en tandsteen te voorkomen. Het gebruik van een tongschraper helpt bij het verwijderen van bacteriën, dode cellen, voedselresten en andere schadelijke stoffen die zich op het oppervlak van de tong kunnen ophopen. Dit is belangrijk omdat de tong een broedplaats kan zijn voor bacteriën die tandplak en tandsteen veroorzaken.

 • Mondspoeling

Mondspoeling kan ook een waardevolle aanvulling zijn op je mondverzorgingsroutine. Een antiseptische mondspoeling kan helpen bij het verminderen van bacteriën die tandplak veroorzaken. Kies voor een mondspoeling die is goedgekeurd door tandartsen en volg de aanwijzingen op de verpakking voor het beste resultaat. Het is echter belangrijk om te weten en onthouden dat mondspoeling geen vervanging is voor tandenpoetsen en flossen, maar eerder een aanvulling daarop!

Door een consistente mondhygiëne routine te volgen en regelmatig tandheelkundige controles bij te wonen, kun je tandsteen effectief voorkomen en je mondgezondheid optimaliseren!

Veelgestelde vragen over tandsteen verwijderen

Om alles rondom tandsteen en tandsteen verwijderen te begrijpen, beantwoorden wij speciaal voor jou veelgestelde vragen over dit onderwerp.

Tandsteen verwijderen, doet dat pijn?

Tandsteen verwijderen is over het algemeen pijnloos. Tijdens een professionele reiniging kan je echter enig ongemak ervaren, zoals lichte druk of trillingen, maar dit is meestal draaglijk. De tandarts of mondhygiënist zal ervoor zorgen dat je comfortabel bent en kan indien nodig verdovende gel gebruiken om eventueel gevoelige plekken te verdoven. Het is belangrijk om te onthouden dat de pijn of gevoeligheid die je mogelijk ervaart tijdens de reiniging tijdelijk is en meestal snel verdwijnt. Het uiteindelijke resultaat van een grondige tandsteenverwijdering is een schoner en gezonder gebit, dus maak je vooral geen zorgen! Het is altijd raadzaam om je zorgen of angst voor de behandeling te bespreken met je tandarts of mondhygiënist, zodat ze je kunnen geruststellen en eventuele zorgen kunnen wegnemen.

Hoe vaak moet tandsteen verwijderd worden?

Naast het feit dat het wordt aanbevolen om tandsteen minstens twee keer per jaar (dus elke 6 maanden) professioneel te laten verwijderen tijdens reguliere tandheelkundige controles, is het belangrijk om op te merken dat de frequentie van tandsteen verwijderen kan variëren op basis van individuele behoeften en mondgezondheid. Sommige mensen hebben mogelijk een hogere aanleg voor tandsteenopbouw, waardoor ze vaker professionele reinigingen nodig hebben. Anderen met een goede mondhygiëne en weinig tandsteen kunnen mogelijk langer tussen de reinigingen wachten.

Kan tandsteen uit zichzelf verdwijnen?

Nee, tandsteen kan niet vanzelf verdwijnen. Het kan alleen worden verwijderd met professionele tandheelkundige instrumenten. Tandsteen, dat ontstaat uit de opbouw van mineralen en bacteriële plaque op tanden en kiezen, vormt een hard en ruw oppervlak dat niet kan worden verwijderd door normaal tanden poetsen of flossen. In tegenstelling tot tandplak, dat een zachte en plakkerige substantie is die gemakkelijk kan worden verwijderd, hecht tandsteen zich stevig aan het tandoppervlak en kan het alleen effectief worden verwijderd door een tandarts of mondhygiënist.

Kun je tandsteen voorkomen als je een beugel hebt?

Het is begrijpelijk dat het wat moeilijker kan zijn om tandsteen te voorkomen tijdens een orthodontische behandeling met een beugel. De aanwezigheid van al die draden, brackets en andere beugelonderdelen maakt het poetsen en flossen van je tanden en tandvlees wat uitdagender. Toch is het nog steeds van het grootste belang om een goede mondhygiëne te handhaven, juist tijdens deze periode, en regelmatig tandsteen te laten verwijderen bij een professionele tandarts of mondhygiënist.

Wat moet ik doen als ik gevoelige tanden of tandvlees heb na tandsteenverwijdering?

Na een tandsteenverwijdering kunnen sommige mensen last hebben van gevoelige tanden of tandvlees. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals de verwijdering van tandsteen, het schrapen van het tandoppervlak of de gevoeligheid van blootliggende tandzenuwen. Gelukkig zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen om de gevoeligheid te verminderen en ongemak na een tandsteenverwijdering te verlichten.

 • Vermijd koude of warme dranken en voedsel: Tijdelijke gevoeligheid na een tandsteenverwijdering kan ervoor zorgen dat je tanden gevoeliger zijn voor extreme temperaturen. Probeer daarom hete koffie, thee, ijs en andere koude of warme voedingsmiddelen te vermijden totdat de gevoeligheid afneemt.
 • Gebruik een speciale tandpasta voor gevoelige tanden: Er zijn tandpasta’s op de markt die speciaal zijn ontwikkeld voor gevoelige tanden. Deze tandpasta’s bevatten ingrediënten zoals kaliumnitraat of strontiumchloride die de gevoeligheid kunnen verminderen. Poets je tanden voorzichtig met deze tandpasta, bij voorkeur met een zachte tandenborstel.
 • Gebruik een fluoride mondspoeling: Spoel je mond na het tandenpoetsen met een fluoride mondspoeling. Fluoride kan helpen bij het versterken van het tandglazuur en het verminderen van de gevoeligheid.
 • Vermijd zuur voedsel en dranken: Zure voedingsmiddelen en dranken kunnen het tandglazuur verzwakken en de gevoeligheid verergeren. Probeer daarom citrusvruchten, frisdrank, zure snoepjes en andere zure producten te vermijden totdat de gevoeligheid afneemt.
 • Gebruik een zachte tandenborstel en poets voorzichtig: Kies voor een zachte tandenborstel en poets je tanden voorzichtig in plaats van krachtig te schrobben. Dit helpt om verdere irritatie van het tandvlees te voorkomen en de gevoeligheid te verminderen.
 • Overweeg pijnverlichting: Als de gevoeligheid na een tandsteenverwijdering aanhoudt en ongemak veroorzaakt, kun je pijnstillers zoals ibuprofen gebruiken volgens de instructies van de fabrikant. Raadpleeg echter altijd je tandarts of mondhygiënist voordat je pijnstillers gebruikt.
 • Raadpleeg je tandarts of mondhygiënist: Als de gevoeligheid na verloop van tijd niet afneemt of zelfs erger wordt, is het belangrijk om contact op te nemen met je tandarts of mondhygiënist. Zij kunnen de oorzaak van de gevoeligheid beoordelen en indien nodig aanvullende behandelingen of aanbevelingen geven.

Tandsteen verwijderen voor een stralende glimlach

De gezondheid van onze mond is echt super belangrijk voor ons algemeen welzijn, en het verwijderen van tandsteen speelt een cruciale rol bij het behoud van een gezonde mond. Door de informatie in deze blogpost te begrijpen, heb je nu een dieper inzicht in tandsteen, de gevolgen ervan en de manieren om het te voorkomen en te verwijderen. Het is hoe dan ook echt belangrijk om regelmatig aandacht te besteden aan jouw mondhygiëne, zoals het poetsen van de tanden, flossen en het gebruik maken van mondspoeling, om de opbouw van tandsteen te verminderen. Maar vergeet die regelmatige tandartscontroles vooral niet! Door deze maatregelen te nemen, investeer je in de gezondheid van je mond en draag je bij aan een betere algehele gezondheid. Blijf de zorg voor je mond echt serieus nemen en neem de verantwoordelijkheid voor een stralende glimlach en een gezonde levensstijl, zoals jij verdient.